GroenLinks viert het feestje van de overwinning
GroenLinks viert het feestje van de overwinning Martin Monkel

CDA en GL winnen in Houten

22 maart 2018 om 10:39 partnercontent

HOUTEN Het CDA is na de lokale verkiezingen van 21 maart (weer) de grootste politieke partij in Houten. GroenLinks is eigenlijk de winnaar omdat deze partij het aantal zetels in de gemeenteraad meer dan verdubbeld. D66 en de PvdA zijn de (grote) verliezers.

Martin Monkel

Het was een avond vol verrassingen. Bij de eerste tussenstand bleek het CDA al koploper met ruim 19% van de stemmen. Lijsttrekker Kees van Dalen toonde zich op dat moment nog terughoudend omdat de resultaten van de meeste stembureaus nog moesten binnenkomen. Echter, bij iedere presentatie van een tussenstand door burgemeester De Jong werd het beeld van de uitslag scherper. De verwachte groei van de lokale partijen bleef in Houten uit. Weliswaar wist ITH meer kiezers aan zich te binden ten opzichte van 4 jaar geleden, maar HA! verloor behoorlijk. 

Rond middernacht werd de voorlopige uitslag bekendgemaakt. Op grond daarvan krijgen het CDA, GroenLinks en ITH elk 5 zetels, blijft de VVD op 4 zetels en daalt D66 naar 3 en de PvdA naar 2 zetels. De CU en SGP handhaven zich op 2 zetels en HA! raakt één van de twee zetels kwijt.

Houten doet mee aan een proef met 'centraal tellen'. Gisteravond zijn de stemmen per stembureau geteld op partij-niveau. Vandaag worden alle stemmen (opnieuw) geteld, waarbij gelijk gekeken wordt naar de voorkeurstemmen. Aan de hand daarvan  wordt vrijdag de definitieve uitslag bekend gemaakt

Zaterdag a.s. beginnen onder leiding van het CDA de onderhandelingen over het nieuwe college.
Meer nieuws over de verkiezingen in Houten in de eerstvolgende papieren versie van 't Groentje.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie