Bij de opening kreeg wethouder Hilde de Groot een 'slim metertje' van adviseur Bart Verhagen
Bij de opening kreeg wethouder Hilde de Groot een 'slim metertje' van adviseur Bart Verhagen Martin Monkel

Samen doen en doorgeven

partnercontent

HOUTEN Zaterdag 12 januari  heeft Hilde de Groot, wethouder Duurzaamheid, in Cultuurhuis Schoneveld het 'Energie Bespaar Café' geopend. Het Bespaarcafé is een initiatief van 'Energierijk Houten' dat zich ten doel heeft gesteld ,,heel Houten duurzaam te maken''.  In het café kunnen bewoners terecht met hun vragen over energiebesparing, comfort en duurzaamheid in en om de eigen woning. Het Bespaarcafé is elke 2e zaterdag van 10.00 tot 14.00 uur geopend in Cultuurhuis Schoneveld, gelijktijdig met het Repaircafé.

[OPGAVE] Wethouder De Groot is blij met deze beweging, naast alle andere initiatieven die Houten rijk is. Recent is uit het rapport van de Regionale Energie Strategie U16 (Utrecht en omliggende gemeenten) gebleken dat het noodzakelijk is ,,drastisch en efficiënt te besparen op energie en de totale opwekking zo klein mogelijk te houden''. De Groot erkent ook het actuele vraagstuk over de opslag van energie binnen het netwerk dat de nodige investeringen vraagt. ,,Maar besparen blijft, ook in Houten, een enorme opgave''. De Groot is inmiddels ambassadeur bij de 'Cirkelregio Utrecht'.  Deze organisatie richt op ,,de mogelijkheden om grondstof terug te winnen uit afvalstromen en de kansen om al in de productiefase rekening te houden met het toekomstig terugwinnen van grondstoffen''. Vanuit die optiek wijst De Groot op het toepassen van bio-based materialen voor bijvoorbeeld het isoleren van woningen.

[ENERGIERIJK] Op de vraag over het ontstaan van 'Energierijk Houten' geeft initiatiefnemer Katrin Larsen aan dat dit vanuit 'De Hoeven Energie' (Haal meer energie uit je wijk) een logische ontwikkeling is. Vooral omdat het noodzakelijk bleek om de activiteiten nu Houten breed te organiseren. ,,Na een gesprek hierover met de gemeente is het allemaal heel snel gegaan''. De nieuwe organisatie leidt zelf ambassadeurs op. Deze ambassadeurs kunnen inwoners laagdrempelig op weg helpen met de vraag; ,,Wat is voor mijn woning een slimme optie en wat komt daar allemaal bij kijken''. Zij helpen de mensen een eerste stap te zetten. Katrin Larsen: "Over een aantal jaren wil ik dat iedereen ons kent en ook weet te vinden als bijdrage aan de enorme opgave waar Houten voor staat".

advertentie