Een dergelijke brief van Nextdoor viel vorige week, net als in 2019, bij een aantal inwoners van Houten op de deurmat
Een dergelijke brief van Nextdoor viel vorige week, net als in 2019, bij een aantal inwoners van Houten op de deurmat Veilig Houten

Nextdoor stuurt weer brieven

Overig

HOUTEN Net als in 2019, hebben verschillende Houtenaren weer brieven gekregen van social community app Nextdoor, met de vraag lid te worden. Twee jaar geleden deed Veilig Houten de oproep aangifte te doen tegen de afzenders. Ook nu vertrouwen de ontvangers de oproep niet. De stichting zelf zegt dat de brieven legitiem zijn. 

De brieven van Nextdoor leidden ook in 2019 tot onrust. In de brief word de ontvanger uitgenodigd om zich aan te sluiten bij Nextdoor, om informatie te delen met buren. De brief wordt ondertekend door een buurvrouw. Navraag leerde destijds dat de betreffende naam in de buurt onbekend was. Ook kwam al voor dat de buurman die onder aan de brief stond als afzender, van niks wist. In andere gevallen was de persoon wel bekend, en had hij toestemming gegeven.

Nextdoor is niet alleen in Houten actief. De Consumentenbond heeft al eerder onderzoek gedaan naar Nextdoor en de werkwijze. Nextdoor is overgewaaid vanuit Amerika waar de buurt app in meer dan 90.000 buurten een succes is. Via de app kun je allerlei informatie uitwisselen met je buren. Bijvoorbeeld als er een kat is weggelopen, maar ook informatie over wegwerkzaamheden vanuit de gemeente. Je kunt ook evenementen zoals de jaarlijkse buurtbarbecue met elkaar organiseren. De Consumentenbond stelt dat de app prima werkt, maar dat het raadzaam is de privacy voorwaarden goed door te nemen en op te letten wat je aanklikt bij aanmelding.

Michel van Nextdoor reageert zelf: ,,Allereerst willen we benadrukken dat de brieven legitiem zijn en volledig te vertrouwen. Uitnodigingsbrieven worden alleen door Nextdoor verstuurd, nadat Nextdoor-leden hier zelf toestemming voor hebben verleend.” Ook zegt hij dat er een duidelijke missie is. ,,We blijven ons inzetten voor het bouwen van sterke buurten. Hoewel we er voortdurend naar streven om onze leden zo goed mogelijk van dienst te zijn, weten we dat er altijd meer werk te doen is. We moedigen leden aan om hun feedback te delen, zodat we een ervaring kunnen blijven bieden die de privacy van onze leden respecteert, hun persoonlijke informatie beschermt en waarmee we elke dag vertrouwen verdienen.” 

Michel geeft aan bereikbaar te zijn. ,,Als leden vragen hebben, ondersteuning nodig hebben of gevallen van misbruik willen melden, kunnen ze altijd contact met ons opnemen via ons contactformulier of zij kunnen ons supportteam mailen via help@nextdoor.nl.” 

advertentie