Afbeelding
Edith Hazelzet

Brandweer Houten assisteert in Leersum na ravage door noodweer

19 juni 2021 om 12:48 Overig

HOUTEN/HEUVELRUG Brandweer Houten is vrijdagavond opgeroepen om ondersteuning te bieden in Leersum. Door noodweer daar waren tientallen bomen omgewaaid en was er erg veel schade. ,,Gisteravond werden we opgeroepen om onze collega’s in Leersum te ondersteunen nadat een windhoos door het dorp was geraasd. Daar aangekomen was het één grote ravage. Bomen op huizen en auto’s, gaslekken en straten die onbegaanbaar waren geworden. Met tientallen korpsen uit de hele regio zijn we tot in de nacht bezig geweest om de grootste problemen te verhelpen” meldt Brandweer Houten. 

Door het noodweer in Leersum zijn vrijdagavond acht mensen gewond geraakt. Zes van hen zijn lichtgewond, twee zijn zwaargewond, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Utrecht. Er zijn door de enorme windvlaag die over het dorp en omgeving ging zeven gaslekken ontstaan.

De aard van het letsel van de gewonden is nog onduidelijk, zegt de woordvoerder. De veiligheidsregio had eerst geschat dat er zo’n dertien gaslekken waren, maar dit aantal bleek lager te liggen, ,,waarschijnlijk door een aantal dubbele meldingen”. 

Het Rode Kruis stond vrijdagavond klaar met een opvanglocatie. Vandaag zal voor bewoners een speciaal punt komen voor nazorg. Ook wordt daar informatie gegeven over het afhandelen van schade aan de woning.

Na middernacht druppelden nog steeds getroffen bewoners binnen met hulpvragen. Hulpverleners zorgden voor eten en drinken, boden een luisterend oor en hielpen met het regelen van praktische zaken.

De woordvoerder van de veiligheidsregio benadrukt dat, net als vrijdagavond, ook zaterdag niemand naar het gebied moet komen. ,,Dagjesmensen moeten niet naar het bos in Leersum en Amerongen komen, want er zitten veel losse takken aan de bomen. Het is echt te gevaarlijk in het bos.”

De storm vrijdagavond in Leersum was volgens buurtbewoners met ,,tien à twintig seconden” van korte duur, waarna ze een harde klap hoorden. Wie op tijd naar buiten keek zag nog net een boom omvallen, daarna was er overal veel puin. Al snel startten de bewoners met opruimen. Veel wegen waren niet begaanbaar, waardoor ze eerst de provinciale weg hebben vrijgemaakt en daarna in de woonwijken bezig zijn gegaan.

Lees hier het liveblog van vrijdagavond nog eens na en bekijk ook de foto’s

BOSSEN De bossen rondom Leersum zijn te gevaarlijk om de komende dagen te betreden. Dit meldt het Utrechts Landschap. ,,Door het noodweer zijn hier levensgevaarlijke situaties ontstaan”, luidt het bericht. Het Utrechts Landschap beheert het Breeveen, de Dartheide en de Hoge Ginkel in de buurt van Leersum. ,,De waarschuwing geldt in ieder geval voor de komende dagen.”

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie