Nydia Kraaij en Jasper Oskam politieagenten Houten
Nydia Kraaij en Jasper Oskam politieagenten Houten Annette Stolk

Politie: “Burgers kunnen zelf veel doen om een inbraak te voorkomen. Bij twijfel bellen”

Overig

HOUTEN De donkere dagen komen er weer aan. Per definitie de periode in het jaar waarbij de politie het aantal (woning)inbraken ziet stijgen. Het blijkt dat wij het de inbrekers soms veel te makkelijk maken. “Burgers kunnen zelf veel doen om een inbraak te voorkomen.” 

Jasper Oskam en Nydia Kraaij zijn beiden werkzaam bij de politie. Jasper is wijkagent en Nydia is surveillant. Lekpoort is hun werkgebied. Daaronder vallen de gemeenten Vijfheerenlanden, Nieuwegein en Houten. Nydia: ,,In de vakantieperioden en vooral wanneer het eerder donker wordt, zien wij pieken ontstaan in het aantal inbraken. Met het op voorhand informeren van inwoners over wat zij zelf kunnen doen, hopen we het aantal inbraken te beperken.” 

SAMENWERKING Voor het bestrijden van het aantal inbraken zoekt de politie bewust de samenwerking met de bewoners. Nydia: ,,Het helpt enorm wanneer bewoners ons op tijd inschakelen. Als je bijvoorbeeld iemand die je niet kent voor de derde keer - ogenschijnlijk doelloos- door de straat ziet rijden, en je vertrouwt het niet, mag je ons gerust meteen bellen. Of als je het verdacht vindt dat iemand van een huis of bedrijf een foto maakt, schroom dan niet en bel 112. Dit telefoonnummer mag je bellen bij levensbedreigende en verdachte situaties. Vertrouw op je onderbuikgevoel, vaak blijkt dit gevoel juist te zijn. Bewoners zijn voor ons de oren en ogen in de wijk. We hebben liever dat we een keer voor niets komen, dan dat het kwaad al is geschied.”

ANONIEM De politie merkt regelmatig dat burgers schroom hebben om 112 te bellen. In dat geval kan de Meld-Misdaad-Anoniem-lijn een goed alternatief zijn. Op telefoonnummer 0800-7000 kan een melding gedaan worden zonder het noemen van naam en telefoonnummer. Jasper: ,,Sommige mensen zien in hun straat iets gebeuren en willen dit wel melden zonder dat bekend wordt dat zij de melding hebben gedaan. Daarvoor kan dit telefoonnummer goed gebruikt worden. Het enige waar mensen dan rekening mee moeten houden is dat we er niet acuut op afgaan. Meldingen op dit nummer krijgen op een later tijdstip een vervolg.” 

VOORKOMEN Het allerbelangrijkste om inbraken te voorkomen is volgens de politie het aanbrengen van goed hang -en sluitwerk op ramen en deuren. Jasper: ,,Het is voor inbrekers soms kinderlijk eenvoudig in te breken. Ze boren een gaatje naast de deur en met een ijzerdraadje kunnen ze het slot omdraaien, omdat de sleutel nog in het slot zit. Die sleutel moet je niet in het slot laten zitten. Beter is de sleutel ergens op te hangen in de nabijheid van de deur. Wij adviseren drie puntssluitingen en een kierstandhouder aan te brengen op de voordeur.” 

Goede verlichting rondom het huis draagt bij aan het voorkomen van inbraken

Verlichting Goede verlichting in en om het huis draagt ook bij aan het voorkomen van inbraken. Nydia: ,,Zorg dat er een lamp gaat branden als er iemand bij de deur komt, of laat lampen in huis branden zodat het lijkt of er iemand thuis is. Het zijn allemaal simpele maatregelen die het boevengilde afschrikken. En natuurlijk gewoon ramen en deuren goed sluiten als je van huis weg gaat. Boeven kunnen binnen vijf minuten je hele huis overhoop halen. Dat beeld blijft op je netvlies hangen en het bijbehorende vervelende gevoel kan nog jaren bij je blijven. Leg waardevolle spullen in een kluis die niet makkelijk mee te nemen is. Spullen die verstopt zijn in een schoenendoos achter in de kast of onder het bed zijn door dieven zo gevonden.”

NIET IN HET ZICHT Laat waardevolle spullen niet in het zicht liggen. Denk hierbij aan een laptop of smartphone. Jasper: ,,Dit geldt ook voor spullen in auto’s. Binnen 10 seconden hebben dieven je laptop van de achterbank gestolen. Ze beschikken over elektronica waarmee ze kunnen zien of er een laptop in de auto aanwezig is. Zelfs al ligt die in de achterbak. Naast het verlies dat je lijdt, is het ook nog eens zo dat dit soort schades door verzekeringsmaatschappijen niet worden vergoed.” ,,Autodieven maken ook gebruik van apparaten om een autosleutel uit te lezen. Met het signaal dat ze oppikken kunnen ze vervolgens de auto openen. Bewaar daarom je autosleutel nooit los liggend achter de voordeur. Bewaar ze in een blikje of leg ze verder weg. Hiermee voorkom je dit soort diefstallen,” legt Nydia uit. Het advies voor brommers, scooters en elektrische fietsen is om deze na gebruik niet buiten te laten staan, maar direct op te bergen in een goede afgesloten schuur of garage. 

We rijden liever een keer teveel dan te weinig

BELLEN Jasper en Nydia benadrukken dat burgers de politie ook bij twijfel altijd moeten bellen. Niet alleen ten aanzien van inbraken, maar ook bij bijvoorbeeld vermoedens van huiselijk geweld of drugs gerelateerde problematiek. Jasper: ,,Naast het bestrijden van misdaden en het oppakken van boeven zijn wij er ook om hulp te verlenen. Ook als je bijvoorbeeld zorgen hebt over een buurman die je al lang niet hebt gezien. Burgers zien gewoon veel meer dan wij. Via hun informatie vallen vaak de puzzelstukjes uiteindelijk in elkaar. Schroom niet om te bellen. We rijden liever een keer teveel dan te weinig.” 

Is er niet sprake van spoed, maar is de politie wel nodig dan kan 0900-8844 worden gebeld. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om via www.politie.nl een meldformulier in te vullen. Met de meldingen wordt altijd iets gedaan en indien gewenst zal er altijd een terugkoppeling plaatsvinden. Politie Houten is ook te volgen op Instagram en Facebook. 

Annette Stolk – de Vries

advertentie