Bij een autokraak zijn het stuur en dashboard uit een BMW gestolen. De auto was hierdoor economisch total loss.
Bij een autokraak zijn het stuur en dashboard uit een BMW gestolen. De auto was hierdoor economisch total loss. Jeroen Balk

Anti-inbraaksensoren voor auto’s met succes getest in Houten

Inbraak

HOUTEN Omdat in Houten auto-inbraken regelmatig voorkomen, onderzochten Stichting Veilig Houten en politie Houten anti-inbraaksensoren. ,,Met de sensor genaamd Nano Tracker hebben autokrakers niet langer vrij spel om airbags, sturen en navigatiesystemen uit auto’s te stelen. De Nano Tracker is onzichtbaar voor inbrekers en niet door hen uit te schakelen”, vertelt Jeroen Balk, voorzitter van Stichting Veilig Houten.

door Irene van Valen

Dat de sensor niet uit te schakelen is, blijkt bijzonder, want inbrekers verstoren gebruikelijk het alarm waardoor deze niet afgaat. Een andere methode is het signaal van de sleutel te kopiëren zodat de auto te openen is en het alarm buiten werking wordt gesteld of zij boren een gat in de deur om het slot zo te bedienen.

TESTPERIODE Van begin november tot half december is de werking van de Nano Tracker binnen de hele gemeente Houten getest. Daarbij werd vooral gekeken naar de werking van de sensor en de dekking van het netwerk. Na iedere twee minuten zond de Nano Tracker een signaal uit. Vooral in het buitengebied waren de testers nieuwsgierig of de dekking van het netwerk groot genoeg was. Dat bleek voor 99,8 procent het geval. Daarmee werd de testperiode succesvol afgesloten.

BESCHIKBAARHEID Het resultaat is dat de Nano Tracker vanaf half januari 2021 geleverd wordt door Schadenet Winkel. De precieze datum wordt bekend gemaakt op de site van Veilig Houten en op sociale media. Tijdens de introductiemaand zal de sensor tegen een speciaal actietarief verkrijgbaar zijn. Balk raadt u aan het interesseformulier op de website van Veilig Houten in te vullen, waarna u via mail op de hoogte wordt gehouden van de ontwikkelingen.

WERKING Balk legt uit dat een normaal autoalarm een zender is die constant een signaal uitzendt. Dit signaal kan geblokkeerd worden bij inbraak. ,,De onderzochte Nano Tracker is een ontvanger die verbinding maakt met het LoRa netwerk. Deze werkt via het KPN netwerk en maakt gebruik van lage bandbreedte. Een keer per dag maakt de sensor verbinding met de zendmast en synchroniseert de instellingen. De Nano Tracker is een ontvanger en zendt in rust geen signaal uit, daarom is het niet te detecteren of blokkeren. Bij trilling of verplaatsing door een inbraak stuurt de sensor een melding naar één of meerdere aangesloten mobiele telefoons. Politie Houten denkt er over na om voor de sensoren een aparte telefoon aan te schaffen zodat zij een alarm krijgen bij inbraak. Aangeschafte sensoren kunnen dan op verzoek van de eigenaar toegevoegd worden.

BEWEGINGSDETECTIE De sensor kan gebruikt worden in auto’s, busjes, vrachtwagens, tractoren en andere voertuigen en werkt in heel Nederland zonder stroom, wifi of internet. De batterijduur bedraagt ongeveer 4 tot 6 jaar en is gebaseerd op 3 of 4 signalen per dag. De alarmering werkt op basis van GPS in combinatie met een LoRA abonnement. Via een app is de sensor in te stellen op onder andere gevoeligheid van de bewegingssensor en bewegingsinterval. Voor meer informatie of vragen verwijzen we u naar www.veilighouten.nl/anti-inbraak 

advertentie