Wanda de Jong: ,,Ik ben mens onder de mensen”

18 dec, 09:21 zaterdagportret Mensen Zaterdagportret
Irene van Valen
Wanda op de stoel van Jan zodat die niet leeg blijft
Wanda op de stoel van Jan zodat die niet leeg blijft

HOUTEN Daar waar Wanda de Jong woont, zet zij zich in voor de maatschappij. Ze gelooft in het feit dat mensen elkaar nodig hebben en dat samen optrekken het bestaan waardevol maakt. Ze verloor haar man dit jaar en vervolgt haar weg nu alleen. Hij zei dat het haar zou lukken.

Ze wandelt, sport vier keer in de week bij Curves en doet op vrijdag yoga. Dit lijkt haar lichaam flexibel te houden. Toch zegt de 70-jarige Wanda: ,, Het gaat om positieve gezondheid. Naast bewegen is veerkracht en deel te zijn van de samenleving belangrijk. Dat kan door werk, vrijwilligerswerk, sociale contacten en zingeving. In die samenhang voel je minder pijntjes.”

VRIJWILLIGERSWERK Wanda gelooft niet in het advies om na de pensionering een jaar rustig aan te doen ,,Thuiszitten en nadenken over wat je over een jaar kunt doen maakt lui en brengt je zelfvertrouwen omlaag. Blijf actief, zoek contact met mensen en neem een plek in de maatschappij in. Ben mens onder de mensen. Al voor mijn pensioen deed ik vrijwilligerswe..