Peter Peters zet zich als vrijwilliger in voor de persoonlijke ontwikkeling van anderen
Peter Peters zet zich als vrijwilliger in voor de persoonlijke ontwikkeling van anderen Irene van Valen

Zaterdagportret Peter Peters helpt als vrijwilliger anderen in hun persoonlijke ontwikkeling

10 februari 2024 om 16:27 Mensen Zaterdagportret

HOUTEN Luisterend naar Peter Peters verhaal ontmoet je een hoofdmens die anderen sterker maakt in wie zij zijn, in waar zij staan en in wat zij doen. Hoe zit dat bij hemzelf? Hij sloot zich aan bij verschillende vrijwilligersorganisaties en is medeoprichter van POWERHouten. Die plek paste hem goed, waarom nam hij er dan toch afscheid? Leerde hij naar zijn hart te luisteren of speelt er meer?

door Irene van Valen

Na zijn pensioen in 2011 besloot Peter (74) een half jaar niets te doen: ,,Ik was gewend altijd maar door te gaan en wilde na een ‘time out’ opnieuw keuzes maken over mijn tijdsbesteding.” Hij ontdekte een schaakclub bij toenmalig Centrum Markant van ‘van Houten&co’ en schoof aan. Hij werd hun contactpersoon en ontwierp de jaarlijkse folder. Door hem kwamen er vier leden terug, waarbij een groep van tien schakers ontstond. ,,Na een paar jaar schoven ook leden van Schaakclub Houten aan. Zij wilden minder competitief spelen”, zegt Peter. De club schaakt nu iedere woensdagochtend in de vide van Huis van Houten.

POWER

Daarnaast ontdekte Peter de Senioren Zomerschool Houten, die tijdens de zomerperiode activiteiten organiseert voor 50+ers. ,,Ik ontmoette er leden van Houtense ouderenbonden en volgde de cursus ‘Rust zonder Roest’ die me bepaalde bij vragen als: Wat doe je nu je niet meer werkt? Wat vind je leuk om te doen en wat kan niet meer? Ik vond het een interessante cursus en gaf die ook zelf een keer in Houten. In 2015 ontdekte ik dat mensen uit mijn netwerk in Zeist een soortgelijke cursus gaven onder de naam POWER. Samen met Annekee Bosveld (van ‘van Houten&co’) en Cees Stal (vanuit de ouderenbond), gaven wij in 2017 handen en voeten aan een eerste workshopserie onder de naam POWERHouten1 in Houten.

Bedenk eens hoe we een vrouw die voor haar kinderen naar Houten verhuisde en verder niemand kent, kunnen helpen aan een netwerk.

IMPACT

Peter legt uit: ,,Bij POWER nemen we senioren mee in een serie van vijf workshops waarin we kijken naar wie zij zijn, wat zij leuk vinden, hoe zij geestelijk en lichamelijk functioneren en welk netwerk zij hebben. Bedenk eens wat het kan beteken voor die man die ontdekt dat hij teveel vrijwilligerswerk doet, maar niet weet waarmee te stoppen en hoe dan? Of hoe we een vrouw die voor haar kinderen naar Houten verhuisde en verder niemand kent, kunnen helpen aan een netwerk. We stellen daarvoor samen doelen en actiepunten op.” Bij de start in 2017 meldden zich 30 mensen, waarna themagroepen ontstonden zoals een wandelgroep of leeskring. POWER biedt jaarlijkse themabijeenkomsten over actuele thema’s als vriendschap, wonen of haptonomie. 

ROL

Inmiddels staat het negende POWER traject op de planning met Peter als getuige van het succes en de betekenis van POWER voor senioren. Zijn rol veranderde, omdat anderen workshops leidden. ,,Dat is een goede ontwikkeling. Ik bleef op de achtergrond actief. Tot ik longcovid opliep en moest erkennen dat ik mijn beschikbaarheid niet langer kon garanderen door energiegebrek, vooral in de avond. Ik ben iemand die voor 100 procent ervoor gaat of niet. Daarom besloot ik te stoppen en nam twee weken geleden afscheid. Ik merk al dat ik meer rust ervaar.” Peter kan niet nalaten om te vertellen dat vanuit POWER Krachtig Plus Houten ontstond onder leiding van Wanda de Jong en andere POWER deelnemers. ,,Op 29 januari jongstleden bezochten 150 inwoners van Houten een bijeenkomst voor Houten-Noordwest”, zegt hij.

HAPTOTHERAPIE

Een andere reden waarom Peter stopte bij POWER heeft te maken met opgelopen longcovid. ,,Ik verlies daardoor onbewust veel energie omdat ik als hoofdmens niet gewend ben om naar mijn lichaam te luisteren. Dat moest ik leren en vond daarin steun van haptotherapeut Iet Schilder. Zij luistert naar me en brengt me door middel van aanraking in contact met mijn lichaam. Zij leerde me te voelen wat in mijn lichaam speelt en dat het er mag zijn. Ik leerde als prater stil te zijn en dat ik er in stil-zijn nog steeds toe doe. Ik wist niet dat praten veel energie kost”, lacht Peter. Hij leerde grenzen te stellen en stopte bepaalde vrijwilligersfuncties omdat die hem teveel uitputten. Hij vertelt: ,,Ik stopte bij Met je Hart Houten, die mensen aan elkaar verbindt door samen te eten en met huisbezoeken. Nu spreek nog wel eens af met iemand die ik bezocht, maar het ‘moeten’ is er af. Dat geeft rust”, legt Peter uit.

Praten over het levenseinde is praten over je leven. Bedenk eens wie er aan jouw graf staat en of daar iemand bij is die je nu te weinig aandacht geeft?

LES

In al zij vrijwilligerswerk voor en met leeftijdsgenoten koos Peter ervoor iets anders te doen en sloot zich aan bij de Voorleesexpres van Bibliotheek Lek en IJssel. ,,Daarbij nam ik een gezin mee in de Nederlandse taal, omdat daarmee hun kansen zich in de toekomst vergroten. Zo was ik echter weer met mijn hoofd bezig en wilde eens iets met mijn handen doen. Ik stopte er na twee jaar mee en sloot me aan bij de voedselbank om mijn handen te gebruiken in het verdelen van producten. Daar bleek ik niet zo goed in te zijn. Het duizelde me. Het paste niet bij me, wat geen schande is, maar een les. Ik blijf blijkbaar die hoofdmens”, stelt Peter.

DOOGEWOON

Waar Peter zich onverminderd voor blijft inzetten is Café Doodgewoon. Vier keer per jaar komen mensen samen om te praten over het levenseinde, verlies en rouw. Hij vertelt daarover: ,,Praten over het levenseinde is praten over je leven. Bedenk eens wie er aan jouw graf staat en of daar iemand bij is die je nu te weinig aandacht geeft? Bij Café Doodgewoon ervaren we rust en herkenning. Zelfs als iemand voor de tiende keer hetzelfde verhaal vertelt, luisteren we geduldig en vanuit begrip naar elkaar.” Peter beheert de deelnemerslijst en onderhoudt het contact. Hij benadrukt dat het goed is om thuis met elkaar over de dood te praten, zeker nu het nog kan.

VERLEDEN

Peter is geboren in Nijmegen, studeerde vliegtuigbouwkunde in Haarlem en ontmoette daar zijn vouw Maureen tijdens een stage bij KLM: ,,Daar werkte een snoepdoos aan Indische meisjes”, lacht hij precies op het moment dat Maureen, een Indische vrouw, binnenkomt. Tijdens zijn militaire dienst volgde Peter een Management opleiding, want techniek trok hem toch niet. Hij vond werk als personeelsfunctionaris bij DAF en verhuisde naar Geldrop. Via dat bedrijf volgde hij de sociale academie, waar hij meer leerde over filosofie, communicatie en organisatiekunde. Hij werd personeelsfunctionaris tot VOLVO het bedrijf overnam. Na een jaar werken in het Eindhovense Catharina Ziekenhuis, vond hij werk bij de Universiteit Utrecht. ,,Daarmee verhuisden we naar boven de rivieren, naar Houten. Ik werkte 30 jaar bij de Universiteit als projectleider en beleidsadviseur in de persoonlijke ontwikkeling. Mensen verbinden werd mijn werk. Ik begeleidde loopbaan- en ontwikkelingstrajecten voor hoogleraren en talentvolle professionals binnen de organisatie. Het was goed te zien dat zij van elkaar leerden en groeiden in hun vak. Het ging om ieders talenten, die ondersteunen en helpen inzetten. Dat is hetzelfde als wat ik deed ik bij POWER. Daarmee zijn we terug bij het begin van ons gesprek.”

In de tweewekelijkse rubriek ‘het Zaterdagportret’ zetten we een bekende en/of betrokken inwoner van de gemeente Houten in de aandacht. We leren ze beter kennen door een openhartig interview over motivatie, heden en verleden. Op www.HoutensNieuws.nl leest u de eerder gepubliceerde Zaterdagportretten.

Irene Van Valen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie