Afbeelding
MARJOLEIN THIJSE

Spit en chiropractie

22 juli 2020 om 14:10 Nieuws

Wie wel eens spit heeft gehad weet hoe verschrikkelijk pijnlijk en onhandig dit kan zijn. Je bukt even naar de grond om iets kleins op te rapen en voor je het weet krijg je een enorme pijnsteek in de rug. Vervolgens kun je niet meer goed bewegen en sta je zo krom als een hoepel en iedere beweging die je maakt voelt als een vlijmscherpe steek in je rug.

Allereerst is het belangrijk om te weten dat spit, ook al is het erg pijnlijk en hinderlijk, het is niet gevaarlijk. Spit lijkt vaak acuut te ontstaan, maar in werkelijkheid was de oorzaak al een tijdje sluimerend aanwezig. Vaak is er al een voorbode zoals lichte pijnen in de rug of stijfheid. Het bukken of de verkeerde beweging was daadwerkelijk de druppel die de emmer deed overlopen. Spit kan het beste uitgelegd worden als een verrekking van de lage rug. Vergelijkbaar met het verzwikken van je enkel. Dit kan gebeuren door overbelasting, een langdurig verkeerde houding, langdurig zitten of verkeerd tillen. Het lichaam is sterk en kan dit daarom voor lange tijd opvangen, maar er komt een moment dat het ook voor je rug teveel wordt, dit is het moment dat spit ontstaat. De heftige pijnen en scheve houding worden meestal veroorzaakt door verkramping van spieren rug. Deze verkramping beschermt je ervoor dat je nog meer bewegingen maakt die de klacht kunnen verergeren.

Vroeger werd vaak gezegd dat men bedrust moest houden met spit. Tegenwoordig is echter gebleken dat juist bewegen erg belangrijk is. Probeer zoveel mogelijk te bewegen, door bijvoorbeeld te gaan wandelen of fietsen. Vermijd langdurig liggen of zitten. Spit gaat meestal binnen 6 weken vanzelf weer over. Vaak blijft er echter wat rest symptomen achter. Dit kan ervoor zorgen dat je in de toekomst vaker last krijgt van een pijnlijke of stijve rug of dat het er misschien zelfs vaker ‘in schiet’. Het kan daarom van belang zijn een chiropractor te bezoeken indien u spit heeft of om problemen in de toekomst te voorkomen.

Gratis en vrijblijvende nek- en rugcheck

Tot en met 15 augustus kunt u een gratis en vrijblijvende nek- en rugcheck bij een van onze chiropractoren aanvragen. Hierbij wordt uitgelegd wat chiropractie precies is, worden er diverse testen uitgevoerd en is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Aanmelden? Dat kan alleen via de mail: info@chiropractiehouten.nl. Graag uw naam en telefoonnummer vermelden.

Chiropractie Houten
Het Kant 43
3995 DZ HOUTEN

Info@chiropractiehouten.nl

www.chiropractiehouten.nl

advertentie
advertentie