De gymclub van dinsdagochtend in De Meerkoet
De gymclub van dinsdagochtend in De Meerkoet 'van Houten&co'

De gymclub in De Meerkoet na Corona

Nieuws Deel je nieuws

Langzaam maar zeker is er weer meer mogelijk na een periode van zo veel mogelijk thuis blijven.

Ook Cursus&co, onderdeel van ‘van Houten&co’, kijkt welke activiteiten weer mogelijk zijn. Dat valt nog niet mee want niet alleen de activiteiten moeten zich ervoor lenen, ook de ruimtes waarin ze gehouden worden moeten geschikt zijn.

Als proef mocht er één activiteit voorzichtig van start gaan: de gymclub van dinsdag in Wijkwerkplaats De Meerkoet, onder leiding van Lenny van der Zwet. Juist omdat voor deze veelal oudere deelnemers beweging erg belangrijk is werd voor deze activiteit gekozen. Wél met de strikte voorwaarde dat de docente een oefening enkel voordeed en de oefeningen als huiswerk mee gaf. De week erna werd dan gekeken of de oefeningen gelukt waren. Bij mooi weer is er buiten, op gepaste afstand, geoefend en vanaf 1 juli mag er ook binnen weer samen geoefend worden.

Helaas konden niet meteen alle deelnemers weer meedoen. Sommigen vonden het nog te riskant. Anderen wilden heel graag, maar mochten vanuit het huis waar zij wonen volgens de RIVM regels niet naar buiten. Lenny heeft hen op papier de oefeningen bezorgd zodat zij toch betrokken waren en voelden dat zij niet vergeten waren. Juist voor deze mensen was de afgelopen periode heel zwaar.

De deelnemers zijn blij dat de groep weer gestart is. Ze gymmen al jaren met elkaar, dus ook de onderlinge contacten werden gemist. Waarom zijn zij hieraan mee gaan doen? „Omdat we nog zo vlot kunnen lopen en omdat we nog zo jong zijn“, grapt één van de dames, „en dat willen we graag zo houden.“ Ze geven aan dat ze zich tussen jongeren niet meer zo thuis voelen: „Hier mag je gewoon oud zijn.“ Ze mogen dan oud zijn, ze doen allemaal actief mee en vinden het fijn dat ze weer samen kunnen oefenen. Een tijd lang niet kunnen gaan vonden ze heel vervelend; vooral op dinsdagmorgen, hun vaste ochtend, werd de groep erg gemist. Het samen kunnen oefenen, maar ook het samen kunnen lachen, zichzelf kunnen zijn bij elkaar.

De afgelopen periode was er één van veel binnen zitten. „De eerste vier weken moest iedereen zoveel mogelijk binnen blijven, maar toen het voor anderen wat makkelijker werd, was het wel moeilijker dat wij nog binnen moesten blijven.“ Sommigen gingen wel ’s ochtends vroeg  even boodschappen doen, maar verder kwamen ze niet buiten. Kinderen en kleinkinderen moesten op afstand blijven en sommige kinderen wilden niet dat hun ouders buiten kwamen en deden de boodschappen voor hen. Anderen werden door hun buren geholpen.

Hoe was het om weer te starten? „Ik was heel blij dat Lenny belde, ik was dat thuis zitten zó zat, de hele dag alleen; ik ben blij dat we weer kunnen gaan“, vertelt een deelnemer. Vooral de onderlinge goede sfeer is door allen erg gemist. Tijdens het samen koffie drinken achteraf genieten de deelnemers er zichtbaar van dat ze weer even kunnen bijpraten.

Het is duidelijk: het is fijn dat deze activiteit weer is opgestart en hopelijk wordt het snel mogelijk dat er andere activiteiten volgen!

advertentie