Topcoach Aad Zwaan luistert naar de toespraken op zijn feestje.
Topcoach Aad Zwaan luistert naar de toespraken op zijn feestje. Lito Anker

Aad Zwaan uit Houten is al 60 jaar topcoach (rolstoel)tennis

28 november 2022 om 19:34 Tennis

HOUTEN Topcoach Aad Zwaan werd op zondag 13 november bij Sportclub Houten met een verrassingsfeest in het zonnetje gezet omdat hij al 60 jaar een (rolstoel)tennis topcoach is.

door Ross van Ravenswaay

Aad Zwaan is in Rijswijk geboren in een echte tennisfamilie. Hij stond al vroeg met zijn vader op de tennisbaan en had de ambitie om met het tennis zijn geld te gaan verdienen. Al snel bleek dat zijn kwaliteiten als tennistrainer beter uit de verf kwamen. ,,Zowel voor het valide tennis als het rolstoeltennis ben ik trots op hoe mijn carrière gegaan is.” Aad heeft 36 jaar geleden het rolstoeltennis wereldwijd op de kaart gezet. Hij heeft met de wereldtop van het rolstoeltennis gewerkt o.a. met Esther Vergeer en Robin Ammerlaan.

PASSIE Natascha Hoefhamer is een van de nieuwe talenten die momenteel door Aad wordt getraind. ,,Aad is een man met passie en gedrevenheid voor het rolstoeltennis. Daarnaast kan hij met alle type spelers omgaan en weet hij het beste uit de spelers te halen.” Natascha staat op dit moment achtste op Nederlandse lijst en zij heeft de ambitie om internationaal door te gaan breken. ,,Aad is continu met innovatie bezig om de tennisspeler beter te maken. Hij heeft zelfs de reverse backhand bedacht, die eigenlijk de Aad Zwaan backhand zou moeten heten.”’ 

GOUDEN TULP Naast de huidige spelers waren er ook veel oud spelers aanwezig die Aad vroeger heeft getraind. ,,Het feestje was voor mij een complete verrassing en ook wel emotioneel door alle lieve woorden en de mooie tekeningen van de kinderen.“ Aad heeft als coach dertig medailles behaald op de paralympische spelen. 

Hij is naast bondscoach van Nederland en Sri Lanka meerdere keren coach van het jaar geweest en heeft daarnaast De Gouden Tulp, de hoogste onderscheiding van de KNLTB gekregen.

TACHTIG JAAR Aad staat nog steeds 4 dagen per week op de tennisbaan om rolstoeltrainingen te verzorgen. ,,Ik word in december 80 jaar en heb er nog steeds veel plezier in het geven van trainingen. Mijn motto is: maak de wereld groter voor mensen met een handicap. Het zijn immers gezonde mensen die alleen een handicap hebben. Het hoofd werkt nog, dan ben je gezond.’’

GROTER De Aad Zwaan Foundation is hiervoor speciaal in het leven geroepen. Het doel van de foundation is om mensen met een beperking die gaan rolstoeltennissen te laten ervaren dat hun wereld groter wordt.

Aad Zwaan jubileum
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie