Alle prijswinnaars samen op het podium
Alle prijswinnaars samen op het podium Claudia van Kuijk

Sportgala Houten 2022 was weer een groots spektakel

7 februari 2023 om 00:19 Sport

HOUTEN Maandag vond de 12e editie van het Sportgala Houten plaats in Theater Aan de Slinger. Onder grote publieke belangstelling werden de Sporter -, de Sportploeg -, het Sporttalent -, en de Sportvrijwilliger van 2022 bekend gemaakt en gehuldigd. Ook werd voor de eerste maal de Doortrappen Award uitgereikt aan een op sportgebied actieve senior.

Het uitreiken van de prijzen vond plaats door bekende sportminnende Houtenaren en werd op vakkundige wijze gepresenteerd door ex-topsporter Tessa Veldhuis. Tessa gaf aan dat alle genomineerde sporters een inspiratie zijn voor andere mensen en een stimulans vormen om meer te bewegen en gezond oud te worden. De diverse onderdelen werden verder omlijst door spectaculaire optredens van topsporters en dansgroepen.

SPORTTALENT

De sportieve strijd voor Sporttalent van het jaar ging tussen de 14-jarige badmintonner Quinn Jens en de 15-jarige worstelaar Csilla van Os. Quinn was gescout door een regionaal trainingscentrum uit Almere en wordt door zijn moeder Angela gesteund in zijn ambities. Dat zij op de trainingsdagen om 5 uur moeten opstaan nemen zij voor lief. Voor deze gelegenheid had Quinn nog snel online een smoking besteld zodat hij er pico bello uit zag. Ook Csilla wordt door haar ouders gesteund in haar ambities. Het 6 to 8 keer per week trainen onder een Iraanse topworstelaar Mehran heeft zijn vruchten afgeworpen en er voor gezorgd dat Csilla tot de top-3 vrouwelijke worstelaars van de wereld is gaan behoren. De prijs voor Sporttalent van het jaar ging uiteindelijk naar Quinn, maar Csilla werd verrast met een aanmoedigingsprijs die zij ook kon inzetten om haar talenten verder te ontwikkelen. Moeder Bianca was daar heel blij mee: ,,Csilla is van wereldklasse maar is vreemd genoeg nog niet opgemerkt door sponsoren. Daarom moeten we alles uit eigen zak betalen, wat er flink inhakt.”

SPORTVRIJWILLIGER

De prijs voor Sportvrijwilliger van het jaar werd toegekend aan Norbert Herremans van Handbal Houten. Hij kreeg de prijs omdat hij een stille, waardevolle en onmisbare kracht achter de schermen van Handbal Houten is. Uit het juryrapport: “Norbert verricht met plezier veel verschillende taken en geeft blijk van liefde voor de club”.

DOORTRAPPER

De Doortrapper Award werd uitgereikt door wethouder Ria Frowijn. Frowijn:,,Ik ben nu een half jaar wethouder Sport en ben onder de indruk van het aantal mensen dat zich inzet om sporten mogelijk te maken. We hebben meer dan 175 sportverenigingen in Houten waar heel veel vrijwilligers zich inzetten. Ik vind het belangrijk dat jong en oud kunnen sporten en ben trots dat ik de eerste Doortrappen Award van Houten mag uitreiken.” Deze prijs viel Fred de Vegt ten deel. De Vegt: ,,Ik ben me bewust van het belang van bewegen, daarom houd ik me bezig met fietsen, skeeleren en schaatsen. Ik ben aan het trainen voor de 11-steden tocht op de fiets.”

SPORTPLOEG

De prijs voor Sportploeg van het jaar ging naar het team jongens onder 13 (JO13) van SV Houten. Dit hechte vriendenteam speelt al samen sinds de mini’s en heeft het hoogst haalbare in hun leeftijdsklasse weten te bereiken. Afgelopen seizoen zijn ze kampioen geworden van de 2e divisie, 1e divisie en vervolgens kampioen van Nederland van de amateurs.

SPORTER

De prijs voor Sporter van het jaar ging tussen rugby speler Martijn van Dalen en worstelaar Réka van Os. Omdat Martijn zich in Australië bevindt, alwaar hij zijn sport beoefend op het allerhoogste niveau, kon hij de ceremonie via een mobiele verbinding mee beleven. De prijs werd uitgereikt door burgemeester Gilbert Isabella en ging naar Réka van Os. Isabella: ,,Réka is een ongelooflijke topper. Nadat zij in 2019 al eens genomineerd was voor Sporter van het jaar heeft zij zich verder ontwikkeld en behoort inmiddels tot de beste 3 vrouwelijke worstelaars van Europa en de wereld.” Réka: ,,Ik worstel het liefst tegen sterkere tegenstanders omdat ik daar het meest van kan leren. Worstelen is niet alleen een krachtsport maar vereist ook tactisch inzicht. Naast mijn spieren leer ik ook om mijn hersens goed te gebruiken.”

OPTREDENS

De openingsact werd verzorgd door voormalig wereldkampioen BMX flatland rijder Sietse van Berkel. Onder begeleiding van muziek vertoond hij spectaculaire stunts op zijn tweewieler. Een tweede act werd verzorgd door dansstudio Stardance. Met twee bijzondere en sfeervolle dansen wisten zij het publiek te boeien. Casca Dura Academy verzorgde de derde act. Met een mix van acrobatiek, gevecht en muziek werd een inkijk gegeven in deze spectaculaire Braziliaanse vechtkunst die ontstaan is in de slaventijd. Een vierde act werd verzorgd door dansgroep Zumbody. Het leuke van deze act was dat het publiek uitgenodigd en gestimuleerd werd om mee te doen. Onder het mom van ‘Iedereen kan het’ maakte het publiek kennis met de eerste beginselen van Zumba. Een vijfde optreden werd uitgevoerd door dans crew Break4U. Wat deze jongens aan breakdance moves lieten zien was van een hoog niveau en zou ook als topsport betiteld kunnen worden. 

De Bigband Houten verzorgde de muziek tussen de diverse onderdelen.

Alle prijswinnaars van het sportgala Houten 2022 bij elkaar.
Csilla, Máté en Réka van Os zijn allen succesvolle Houtense worstelaars. Csilla werd genomineerd als  Sporttalent voor 2022 en Réka  werd uitgeroepen tot  Sporter van het jaar 2022.
Ex topsporter Tessa Veldhuizen presenteerde het Sportgala op vakkundige en komische wijze.
Moeder Angela is trots op haar zoon Quinn die tot Sporttalent van het jaar werd uitgeroepen.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie