Karter Anthonie Overbeek kent voortvarend begin NK

5 maart 2019 om 12:34 Sport/sport

GENK / HOUTEN Dat is wat je noemt een lekker begin van het kartseizoen. Tweede tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Senioren-klasse. Anthonie Overbeek uit Houten was dan ook een tevreden man na afloop van de natte races op het circuit van Genk.

"Ik ben blij. Jordy (Westerlaken, de winnaar, red.) was helaas net iets te snel, maar ik ben tevreden met de tweede plaats", zei Anthonie met een lach op zijn gezicht. De zestienjarige had op het Belgische circuit overtuigend laten zien wat voor een goed regenrijder hij is. In de prefinale was hij in natte omstandigheden al tweede geworden, alhoewel hij na de finish teruggezet werd naar de vierde plaats wegens een ingeklikte bumper. "Ik was in de trainingen al één van de snelsten. Ik dacht: dit moet een podium worden. Ik had een plaats in de top vijf of top zes verwacht, maar tweede is wel echt goed. Ik ben er heel blij mee."

Anthonie wist sowieso al dat het een goed weekeinde kon worden toen hij het weerbericht had vernomen. Regen betekent dat hij voordeel heeft van zijn lengte, in plaats van het nadeel dat hij ervan heeft tijdens races die op een droge baan worden verreden. Door zijn lengte weegt hij meer dan de meeste andere rijders in zijn klasse. Op een natte baan is dat een voordeel, juist ook omdat hij door zijn lichaam te bewegen de balans in de kart continu kan aanpassen aan de bochten. "Ik had misschien zelfs wel kunnen winnen, maar Jordy was bij de start net wat beter weg dan ik. Omdat we gelijkwaardig aan elkaar waren, bleef hij daarna ook steeds vooraan."

Met de tweede plaats heeft Anthonie een uitstekend begin van het seizoen achter de rug. Het betekende direct veel punten voor de stand van het NK. Het sterkte hem in zijn geloof dat hij dit jaar bij de beste vijf moet kunnen eindigen. "Ik wil gewoon een goed jaar neerzetten en zo hoog mogelijk eindigen." Dat hij al twee jaar ervaring bij de Senioren heeft, doet er volgens hem niet zoveel toe. "Andere jongens hebben ook veel ervaring. Ik moet gewoon ervoor zorgen dat ik snel ben. Verder ga ik gewoon mijn best doen zoals ik altijd doe."

De talentvolle rijder heeft bovendien nog een extra motivatie om dit jaar alles op alles te zetten en een fraai resultaat te behalen in het NK. Hij zou volgend jaar graag debuteren in de autosport. Het zou dus best weleens kunnen dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen in het karten. Anthonie denkt aan racen in toerwagens. "Ik ben al te lang voor de Formule 4. In een toerwagen pas ik wel. Welk kampioenschap we gaan rijden, weten we nog niet. We zijn nog aan het rondkijken. Ik heb ook niet echt een voorkeur. Als de competitie maar goed is."

Voordat zijn autodebuut daar is, richt Anthonie zich eerst nog vol overgave op het karten. Behalve het NK gaat hij waarschijnlijk ook het BNL-kampioenschap rijden. Maar het NK heeft zijn prioriteit. "Ik hoop dat ik het resultaat van vandaag dit jaar nog een aantal keer kan herhalen!"

Anthonie Overbeek wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door Rovitech.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie