Ruben geconcentreerd tijdens een wedstrijd.
Ruben geconcentreerd tijdens een wedstrijd. TeamNL

Badmintonner Jille uit Houten naar Olympische Spelen?

22 mei 2023 om 16:33 Badminton Tips van de redactie

HOUTEN Ruben Jille is in bij Badmintonvereniging Houten (BV Houten) gestart met badmintonnen. Inmiddels voert hij in Nederland de ranglijst aan en heeft hij de A-status bij Team-NL. Doel van Ruben is om in 2024 deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Een medaille bij De Europese Spelen in Krakau is één van de doelen in 2023.

door Ross van Ravenswaay

Ruben Jille was acht jaar toen hij met badmintonnen begon. Hij kwam in aanraking met deze sport omdat zijn broer badminton speelde. In De Molenwiek trainde Ruben hard en al vrij snel was duidelijk dat hij talent had. Door het spelen van jeugdtoernooien werd zijn niveau snel beter. Toen Ruben 12 jaar was werd hij al uitgenodigd voor de Nationale Jeugdselectie en ging hij één keer per week naar het regionale trainingscentrum in Amersfoort.

TEAMNL

Al vanaf de start van TeamNL heeft Ruben een status. ,,Ik heb op dit moment de A-status bij TeamNL. Aan deze A-status hangt wel een prestatieverplichting. Ik moet dit jaar minimaal één medaille behalen. Tot nu toe heb ik drie medailles behaald, twee bronzen en één zilveren medaille. Ik zou daar graag op de Europese Spelen nog één aan toevoegen.” 

Twintig uur per week trainen is best pittig.

TRAINEN

 Ruben traint momenteel op het sportcentrum Papendal in Arnhem. Daar zijn alle faciliteiten aanwezig. ,,Ik train ongeveer 20 uur per week daarnaast besteden we veel tijd aan de begeleiding van fysiotherapie en hebben we een mentale coach. Badminton kent geen seizoenen eigenlijk zijn er heel het jaar door toernooien die we moeten spelen. Dat maakt het lastig om op het juiste moment te kunnen pieken. “ Deze week heeft Ruben twee toernooien in Azië en daarna twee toernooien in Europa. ,,In Indonesië is badminton echt een grote sport. Ik heb daar in stadions gespeeld met wel 10.000 toeschouwers. Als je daar in een supermarkt loopt, word je herkent en willen de mensen met je op de foto.” 

OLYMPISCH

Op dit moment is Ruben samen met zijn dubbelpartner Ties van der Lecq de beste van Nederland. ,,We spelen al 3 ½ jaar samen en weten precies wat we aan elkaar hebben. We hebben dit jaar als doel om op de Europese Spelen in Krakau een medaille te pakken. Daarnaast moeten we om deel te mogen nemen aan de Olympische Spelen in Parijs in de Top 16 staan. We staan nu nog op plaats 18 en moeten dus nog wat punten pakken om op de ranglijst te gaan stijgen.” 

SPINSERVICE

De afgelopen week was zowel de NOS als RTL op sportcentrum Papendal aanwezig om een reportage te maken over de nieuwe spinservice. ,,De spinservice is door de Deense speler Rindshoj geïntroduceerd. De spinservice is bijna niet terug te slaan. Normaal komt de shuttle na een opslag met de kurk naar voren bij de tegenstander. Met de spinservice komen de veren naar de tegenstander toe. Het is alsof je een propje wegschiet maar deze service is inmiddels de komende weken verboden.”.