Vonk in 2021
Vonk in 2021 Vonk

VONK keert terug op nieuwe locatie - Fort Honswijk is het decor van het Lichtkunstfestival

18 mei 2023 om 08:43 Evenementen

HOUTEN / SCHALKWIJK Na de succesvolle en uitverkochte editie van 2021 kondigt Aan de Slinger een vervolg van het lichtkunstfestival VONK aan. Een cultureel evenement waarbij kunst, nieuwe media, lichtinstallaties, duurzaamheid en beleving centraal staan. Fort Honswijk is dit jaar het decor waar de lichtkunstroute door en rondom zal lopen. VONK vindt deze herfstvakantie, van 13 tot en met 22 oktober, plaats.

Voor de tweede editie van VONK verhuist het festival naar een nieuwe locatie. Fort Honswijk geldt als de donkerste plek van de Randstad, maar deze historische locatie zal tijdens het festival juist het lichtpunt zijn. Tijdens VONK is Fort Honswijk een tijdelijk buitenmuseum, waar bezoekers een avontuurlijke wandelroute langs de lichtkunstwerken ervaren.

THEMA

Alle programmaonderdelen worden dit jaar gemaakt rondom het centrale thema ‘Wij, de Aarde’. Natuur en mens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en daarom is er een inspirerend programma samengesteld dat de verbinding tussen mens en natuur verkent. Door de elementen van de natuur te integreren in de kunstwerken en de immersieve luisterroute, geeft het festival een diepere lading en duurzame boodschap aan haar bezoekers.

DEELNEMERS

Dankzij de uitgebreide en diverse programmering is het festival aansprekend voor een breed publiek: van jong tot oud en van culturele beginner tot doorgewinterde kunstkenner. Nationale en regionale kunstenaars laten zien wat er mogelijk is op het gebied van lichtkunst. Ook talent van HKU, Kunst Centraal en College de Heemlanden krijgt de mogelijkheid om hun kunsten te laten zien. Daarnaast is er een programma voor de groepen 8 op alle basisscholen in Houten die daarmee ook hun lichtje bijdragen aan één van de werken op VONK.

HONSWIJK

Een bijzonder evenement met een belangrijk thema op een historische locatie: Fort Honswijk, gelegen aan de rivier de Lek, nabij Schalkwijk. De interactieve lichtkunstroute van VONK leidt langs de mooiste plekken van het fort. In de donkere gangenstelsels en op de verlichte paden komen zo natuur, architectuur, kunst en technologie samen. De toren van Fort Honswijk (gebouwd tussen 1841 en 1848) is de oudste en grootste van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het indrukwekkende fort is de afgelopen jaren gerestaureerd, waarbij de ruim 300 bijzondere muurschilderingen en illustraties zijn behouden. Sinds april 2023 is het fort weer geopend en VONK laat graag haar licht schijnen op deze bijzondere locatie.

EARLY BIRD ACTIE

Op de website www.vonkfestival.nl is al meer te lezen over het programma en kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor de nieuwsbrief. Dinsdag 23 mei, om 13:00 uur start de kaartverkoop voor de tweede editie van VONK Festival met een speciale Early Bird actie. 

Lichtkunstfestival  Vonk komt in de herfstvakantie op fort Honswijk