Pien Harms samen met Zijne Majesteit de Koning in de nieuwe entree van Paleis Het Loo
Pien Harms samen met Zijne Majesteit de Koning in de nieuwe entree van Paleis Het Loo Frank van Beek

Pien Harms uit Houten is zakelijk directeur van Paleis Het Loo, ze was mede verantwoordelijk voor de renovatie die onlangs is afgerond

23 mei 2023 om 09:02 Mensen Tips van de redactie

HOUTEN Pien Harms (57) is sinds 2012 werkzaam bij Paleis Het Loo. Eerst als adjunct-directeur, vanaf 2019 als zakelijk directeur. In die hoedanigheid was zij medeverantwoordelijk voor de renovatie en uitbreiding van het paleis. Een vijfjarig project dat in april zijn afronding kreeg met een prachtige feestelijke heropening die werd bijgewoond door Koning Willem Alexander. 

Annette Stolk – de Vries

Harms studeerde culturele antropologie in Leiden. Ze werkte als communicatiemedewerker en vervolgens als leidinggevende bij het Leids Universiteits Fonds. Na haar verhuizing naar Houten was ze werkzaam als marketingmedewerker voor het Diaghelev Festival in Groningen. ,,Het festival werd georganiseerd rond een tentoonstelling van het Groninger museum. Het was fantastisch met onder anderen optredens van een operagezelschap uit Moskou, het Koninklijk Concertgebouworkest en het Royal Ballet uit Londen”, vertelt Harms. Na functies als hoofd operationele zaken en adjunct-directeur bij het Zuiderzeemuseum komt Harms terecht bij Paleis Het Loo. Daar vormt ze samen met Michel van Maarseveen de directie. 

Met de oplopende bezoekersaantallen barstte het museum namelijk uit het paleis

ASBEST Niet lang na haar aanstelling kreeg Harms te maken met de verbouwing van het paleis. Maar liefst 4500 vierkante meter asbest moest worden verwijderd. Harms: ,,De Rijksoverheid stelde dat alle overheidsgebouwen in 2021 asbestschoon moesten zijn.” Het museum huurt het paleis van het Rijksvastgoedbedrijf dat namens de Staat functioneert als eigenaar. Voor de verwijdering van het asbest stond drie jaar gepland. ,,Als directie besloten we gedurende deze sluiting ook alle andere problemen van het museum op te lossen. Met de oplopende bezoekersaantallen barstte het museum namelijk uit het paleis. Doelstelling was om een betere opgang, betere bezoekersfaciliteiten en meer tentoonstellingsruimte te creëren.” 

DUURZAAM Tijdens de renovatie wordt het hele paleis gestript. Alle vloeren en wanden en enkele plafonds worden eruit gehaald om de asbest te kunnen verwijderen. De klimaatinstallaties waren na 35 jaar dienst te hebben gedaan ook aan vervanging toe. ,,We konden nu ook gelijk een duurzaamheidsslag maken door te voldoen aan de juiste electriciteitsnormen, het aanbrengen van ledverlichting en het plaatsen van dubbele beglazing”, legt Harms uit. 

VERANTWOORDELIJKHEID Als zakelijk directeur droeg Harms een grote verantwoordelijkheid voor de omvangrijke renovatie en uitbreiding waarvan de totale kosten 171 miljoen bedroegen. ,,De verantwoordelijkheid droeg ik samen met Michel. Als directie waren we opdrachtgever voor de verbouwing. Om alles in goede banen te leiden hebben we een projectbureau samengesteld met mensen die al eerder een vergelijkbare verbouwing van andere musea hadden gedaan.” Hoofd van het projectbureau wordt Peter Bakkum die ruime ervaring had met de verbouwing van het Mauritshuis en het Rijksmuseum. Daarnaast was er een financiële commissie actief met onder anderen een externe project-controller en een risicomanager. ,,Op deze manier werden de risico’s aan de voorkant benoemd en konden we op voorhand beheersbaarheidsmaatregelen nemen.”

Het was extra complex omdat je nieuwbouw koppelt aan een pand uit de 17e eeuw en dan ook nog eens ondergronds.

Het was extra complex omdat je nieuwbouw koppelt aan een pand uit de 17e eeuw en dan ook nog eens ondergronds. In verband met de asbestsanering moet het hele paleis worden leeggeruimd. Daarnaast wordt er begonnen met graafwerkzaamheden op het voorplein. Hierdoor is er 5000 vierkante meter uitbreiding van het museum tot stand gekomen. Het ontwerp van Dikkie Scipio van KAAN Architecten heeft een indrukwekkende nieuwe entree en expositieruimte opgeleverd. Harms: ,,Het was een enorm project. Het was extra complex omdat je nieuwbouw koppelt aan een pand uit de 17e eeuw en dan ook nog eens ondergronds..” In de nieuwbouw van het paleis is, naast een ruimte voor tijdelijke tentoonstellingen, de vaste presentatie over het Huis van Oranje te bewonderen. In het paleis zelf worden de verhalen over de bewoners verteld. Daarnaast zijn de baroktuinen in de stijl van de 17e eeuw te bezoeken en het stallenplein. 

OPENING De opening van het gerenoveerde en uitgebreide museum was op 21 april. 1500 mensen woonden het openingsspektakel op het voorplein (Bassecour) bij. ,,Het was een prachtige opening bijgewoond door een heel gemêleerd gezelschap van vrijwilligers, medewerkers, buren en relaties”, vertelt Harms stralend. Ook de Koning was hierbij aanwezig. Harms kijkt met voldoening en plezier terug op de afgelopen inspannende jaren. ,,De verbouwing in combinatie met het 17e -eeuwse paleis is zo bijzonder. We zijn klaar om jaarlijks 500.000 bezoekers te ontvangen. Een bezoek aan het museum is een prachtig dagje uit. Iedereen is van harte welkom . ”