25 november 2021

21 november 2021 om 18:30

Houten

[Lezing: Magnetisch Noorden, Canadese Landschappen 1910 - 1940
[19:30 - 21:30, Onderdoor 160

Van 11 september tot en met 9 januari is een bijzondere expositie over Canadese landschappen te zien in de Kunsthal te Rotterdam. De betovering van het noorderlicht, idyllische uitgestrekte landschappen en indrukwekkende vergezichten op het noordpoolgebied. Kunsthal Rotterdam toont magistrale Canadese schilderkunst uit 1910 tot 1940 die in het thuisland ongekend populair is maar in Nederland nauwelijks bekendheid geniet. ‘Magnetisch Noorden’ presenteert ruim tachtig magische schilderijen en dertig schetsen van de Canadese modernisten. Deze kunstenaars trekken aan het begin van de twintigste eeuw ver weg van drukke steden, diep de natuur in. Zij experimenteren en zoeken naar een nieuwe beeldtaal, passend bij het groeiende en veranderende Canada van hun tijd. Het befaamde collectief van landschapsschilders, de Group of Seven en hun inspirator, kunstenaar Tom Thomson, scheppen in hun schilderijen een bijna mythisch, verheerlijkt beeld van Canada. Een voorstelling van een onontgonnen gebied, voorbijgaand aan de realiteit van de oorspronkelijke bewoners van het land en de rappe bevolkingsgroei en industrialisatie. Prijs: € 14,00, In het bezit van een u-pas? Informeer naar de korting.

[Tekenclub
[Verschillende tijden, Hefbrug 1

Iedere donderdagavond komt een groepje jongeren, die allemaal van tekenen houden, bij elkaar. Gezellig maar ook nog leerzaam, want professioneel striptekenaar David van Orsouw leert deelnemers de fijne kneepjes van het striptekenen. Zo komen onder andere de basistechnieken van het tekenen aan bod en krijgen deelnemers daarnaast ook de vrijheid om te werken aan wat zij graag willen tekenen, met natuurlijk volop tips van David. 

Wat zijn de kosten? In totaal 30 euro voor 15 bijeenkomsten, inzet U-pas budget mogelijk.
Neem zelf een potlood en een gum mee. Er zijn drie verschillende groepen: 10-12 jarigen om 15:30-17:00, middelbare scholieren om 19:00-20:30 en 18-25 jarigen om 20:30-22:00.

Inschrijven via jongerenwerk@vanhoutenenco.nl. Doe dit zo snel mogelijk want er is een maximaal aantal deelnemers. De tekenclub gaat door bij minimaal 6 deelnemers.

26 november 2021

[workshop Bonbons Maken
[19:00, Spoorhaag 101
Xenia en Lieke van The Happy Bonbon Factory ontwerpen originele smaken, die ze graag in deze workshop delen. Zij vertellen ook iets over de theorie van chocola en bonbons maken. Met heerlijke bonbonrecepten gaan deelnemers deze avond aan de slag. Deelnemers kunnen kiezen uit puur-, melk- en witte chocolade. Voorkeur graag aangeven op het inschrijfformulier. Na het bekleden van de bonbonvorm, maken deelnemers keuze uit allerlei smakelijke ingrediënten voor de vulling. Denk aan honing/pistache, oreo, bastognekoek, pindakaas/caramel, peer, koffie, likeur. Na het afsluiten met een chocoladelaagje moet alles afkoelen en opstijven. In deze pauze is er een verrukkelijke chocoladefondue. Zo wordt alle niet gebruikte chocola benut om deze creatieve avond heerlijk mee af te sluiten. Deelenemers gaan naar huis met twaalf bonbons in een handgemaakt doosje. Meer info: https://www.the-work-shop.nl/workshops/bonbons/

29 november 2021

[Bijeenkomst 'Je kind met een beperking wordt 18'
[19:30 - 22:00, Onderdoor 160

Belangenvereniging Sien en Steunpunt Mantelzorg Houten van ‘van Houten&co’ houden een bijeenkomst voor ouders van kinderen met een beperking die 18 jaar worden, over wonen en werken. Iedereen is welkom in Huis van Houten. Als een kind met een beperking meerderjarig wordt, gaan ouders nadenken over een eigen plek voor wonen (met zorg), werken of dagbesteding. Tijdens deze bijeenkomst informeren we geïnteresseerden graag over deze thema’s. 

Als het kind met een verstandelijke beperking op de leeftijd komt om uit huis te gaan, waar moet hij of zij dan beginnen? Er moet veel worden geregeld. Niet alleen de aanvraag van een indicatie, ouders moeten ook op zoek naar een passende woonvorm én het is een stukje loslaten. Als het kind niet in staat is om te werken ontvangt hij of zij een Wajong-uitkering. Anderen kunnen met ondersteuning wel deelnemen aan de arbeidsmarkt en vallen onder de Participatiewet. Wat betekent dat concreet? Welke procedures gelden er? Wat zijn de financiële consequenties? Hoe wordt bepaald of iemand wel of niet kan werken? Wat zijn mogelijkheden voor werk en dagbesteding? 

Op deze bijeenkomst zullen ook verschillende organisaties uit Houten aanwezig zijn, die aanbod hebben op het gebied van werken, dagbesteding en wonen. Interesse? Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar steunpuntmantelzorg@vanhoutenenco.nl

2 december 2021

[Lezing: Frida Kahlo Viva la Frida
[19:30 - 21:30, Onderdoor 160

Het Drents Museum te Assen organiseert van 10 oktober tot en met 27 maart 2022 het grootste project in de geschiedenis van het museum: een tentoonstelling over de Mexicaanse kunstenaar Frida Kahlo (1907-1954).
Het voornamelijk autobiografische werk van Kahlo wordt geschaard onder het magisch realisme en kenmerkt zich door het gebruik van felle kleuren en van motieven uit de Mexicaanse folklore. Aan de hand van circa 145 werken uit twee Mexicaanse collecties - schilderijen en tekeningen uit de collectie van Museo Dolores Olmedo en persoonlijke objecten uit de collectie van Museo Frida Kahlo - wordt een overzicht gegeven van het leven en het werk van Frida Kahlo. De werken uit genoemde collecties zijn niet eerder samen tentoongesteld en de meeste werken van Kahlo zijn niet eerder in Nederland te zien geweest. Daarmee is de tentoonstelling in alle opzichten een primeur.
Deze lezing is een goede inleiding. De spreekster bezocht de musea in Mexico. Prijs: € 14,00, In het bezit van een u-pas? Informeer naar de korting.

9 december 2021

[Lezing: Vergeet me niet
[19:30 - 21:30, Onderdoor 160

Het rijksmuseum organiseert een expositie over portretkunst van 1 oktober tot en met 16 januari 2022. Grote renaissance kunstenaars als Holbein, Dürer, Memling, Veronese en Cranach leggen op het hoogste artistieke niveau machtige keizers, flamboyante aristocraten en welgestelde burgers vast. Ieder op hun eigen manier, de opdracht ingegeven door de functie die het portret moest hebben. 500 jaar later kijken bezoekers de geportretteerden nog altijd in de ogen. Het lijkt alsof ze willen zeggen: herinner mij. In de grote najaars-tentoonstelling 'Vergeet me niet' worden deze verhalen belicht. Wat waren de ambities van de geportretteerden?

Prijs: € 14,00, In het bezit van een u-pas? Informeer naar de korting.