De robots bij Van der Valk
De robots bij Van der Valk Claudia Verbree
achter de schermen

Van der Valk Houten zet robots in

18 november 2021 om 11:50 Zakelijk

HOUTEN Houten is de standplaats van veel bedrijven om trots op te zijn. Van klein tot groot, innovatief en duurzaam. In deze serie artikelen nemen we je mee langs vooruitstrevende bedrijven gevestigd in Houten, zoals Van der Valk Houten. De 60 meter hoge toren is een eye-catcher vanaf de A27 en werkt sinds kort met innovatieve robots om het werk in de bediening te verlichten. 

De komende twee jaar wordt er hard gewerkt aan uitbreiding van Van der Valk Houten. Aan de zijkant van het pand wordt 15 meter aangebouwd in de breedte en 60 meter in de hoogte. In deze ‘uitbouw’ komen maar liefst 40 extra kamers, een kelder voor opslag, een parkeerdek, welness en zwembad op de 14e etage, een complete fitnessruimte op de 15e verdieping en een skybar op de bovenste verdieping. Een exclusieve plek om je feestje te organiseren. ,,Met goed weer kun je de Domtoren zien”, vertelt Rob van der Valk, directeur van het hotel in Houten.

De uitbreiding is nodig om nieuwe klanten te trekken, zoals gezinnen die een weekendje weg willen. ,,De plannen om uit te breiden bestaan al langer”, licht Rob toe. ,,Het overgrote deel van onze klanten komt voor een zakelijk bezoek. We willen met de nieuwe faciliteiten ons hotel aantrekkelijker maken voor weekendgasten en gezinnen.”

DUURZAME PLANNEN Inbegrepen in de verbouwing is een stuk verduurzaming van het hotel. Op het nieuwe parkeerdek komen zonnepanelen en het hotel wil van het gas af. ,,Er ligt een plan om ‘all electric’ te gaan”, vertelt Rob. ,,Dat moet op een aantal punten nog geoptimaliseerd worden. Als we deze stap maken, doen we het goed.”

Dat Van der Valk Houten een innovatieve en vooruitstrevende blik op de toekomst heeft, blijkt uit de werkwijze in het restaurant. Sinds kort worden de medewerkers ondersteund door vijf robots die het werk verlichten. Van der Valk Houten is één van de koplopers die hiermee werken. ,,Het is niet bedoeld om kosten te besparen of mensen te vervangen”, vertelt Rob enthousiast. ,,Ik loop al twee jaar met het idee, maar er zaten te veel haken en ogen aan”. Inmiddels is de technologie uitgebreid getest op functionaliteit en veiligheid en inzetbaar.

De robots vinden hun weg door het restaurant met behulp van sensoren op het plafond. Ze stoppen meteen als je te dicht bij komt. ,,De juiste instelling vergt zorgvuldigheid”, vertelt Rob. ,,Het is een investering, ook qua tijd, maar de voordelen zijn groot.” Van der Valk Houten wil haar medewerkers ontlasten. Op de robots kun je veel borden kwijt. Met opdienen en afruimen aan een tafel met meerdere gasten bespaart dit tijd en levert gemak.

,,Het contact met onze mensen vinden we onvervangbaar, dus dat blijft zo. Het is nu zo dat de robot naar de tafel rijdt vergezeld door één van de medewerkers. Diegene zet de borden op tafel zoals we gewend zijn.” De inzet van de robot is en blijft een hulpmiddel. Het is niet de bedoeling dat je als gast zelf je bord van de robot pakt. Rob: ,,We bieden kwaliteit en een bezoek aan het restaurant moet een beleving blijven.”

Rob ziet vele voordelen van de inzet van de robots. ,,Werken in de horeca is op dit moment niet populair, onder andere door de werktijden. Een aantal medewerkers waren uitgevallen door bijvoorbeeld schouder- of rugklachten. Die zijn nu weer aan de slag, omdat ze door de robots ontlast worden. En ik zou medewerkers tot op latere leeftijd aan ons willen binden. Werken in een restaurant is fysiek zwaar, maar daar is dus iets aan te doen.”

Op dit moment wordt er nog volop getest met de robots. Bijvoorbeeld voor het wegbrengen van drankjes. ,,We hebben de bar al helemaal aangepast op het werken met de robots. Technologie heeft de toekomst. Niet ter vervanging, maar wel ter ondersteuning.”

Van der Valk Houten is op zoek naar nieuwe medewerkers voor diverse functies. Onder andere in het restaurant. Ben je op zoek naar een baan bij een dynamische en groeiend bedrijf? Kijk eens op hotelhouten.nl.

Houten is de standplaats van veel bedrijven om trots op te zijn. Van klein tot groot, innovatief en duurzaam. In deze serie artikelen neemt Claudia Verbree je mee langs vooruitstrevende bedrijven, gevestigd in Houten.