Rick in zijn toga op een van favoriete trouwlocaties
Rick in zijn toga op een van favoriete trouwlocaties Irene van Valen
zaterdagportret

Rick Geeraths heeft 180 huwelijken op zijn naam staan

23 oktober 2021 om 09:36 Mensen Zaterdagportret

HOUTEN Hij sloot in 2017 zijn eerste huwelijk als Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (Babs). Er volgden nog 180 huwelijken. ,,Het is een eer om zo dichtbij mensen te mogen komen“, zegt Rick Geeraths. Zijn werk draait om huwelijken en het maken van mooie toespraken. Zelf geniet hij nu 46 jaar van zijn Anja.

Rick is in 1951 geboren in Amsterdam. Hij wilde taxichauffeur worden. ,,Mijn moeder zag dat echter niet zitten en zei dat ik op school gewoon mijn best moest doen om daarna geld te verdienen en een mooie auto te kopen. Ik zag dat als een goed advies.” Rick volgde de Hogere Burger School in drie jaar. Daarna liet zijn vader hem de keus om te studeren of werken. Rick koos het laatste. ,,Ik wilde net als mijn vader beroepsmilitair worden, maar was een tenger mannetje en ervoer de bepakking als te zwaar. Ik stopte ermee. Wel volbracht ik twee jaar later mijn dienstplicht.” Rick kreeg vervolgens verschillenden banen. Hij werd onder andere chauffeur van een parfumgroothandel: ,,Ik vond het best leuk om die mooie vrouwen in de parfumeries te ontmoeten. Vervolgens werkte ik bij Ford in de administratie en verkoop. Mijn vader was groot fan van Franse auto’s, vooral Renault. Toch wist ik een Ford Taurus aan hem te verkopen. Dat vond ik bijzonder.” Blijkbaar was Rick toen al een goede prater. Hij werkte uiteindelijk 38 jaar lang als ambtenaar in Amsterdam.

HUWELIJK Daar kreeg hij in 1973 oog voor zijn collega Anja. Zij trouwden twee jaar later en kregen een zoon en dochter. Zij hebben zelfs vier kleinkinderen. Rick is trots op hen allemaal. Zijn zoon werkt als franchisenemer bij Pearle en zijn dochter is pedagogisch medewerker. Vorig jaar vierden Rick en Anja hun 45 jarig huwelijk. ,,Dat was een bijzonder mooi feestje. Ik regelde een plekje in het Amsterdamse Bos, waar mijn dochter een partytent opzette met daaromheen 45 rozen en kaarsjes. In het midden stond een tafel voor twee. Ik regelde een kok die een heerlijke maaltijd kookte. Zo blijk ik toch eens in de 45 jaar romantisch”, lachte Rick. Het paar gaat regelmatig een weekendje weg, geniet van buitenshuis eten en fietst graag samen. ,,We fietsen altijd hand in hand en genieten van elkaar.”

VERHUIZING Tot acht jaar geleden woonden zij in Diemen. Zij wilden, met het oog op de toekomst, hun eengezinswoning inruilen voor een gelijkvloerse woning. Daar vonden zij geen geschikt appartement. Anja’s broer woonde toen in Houten en nodigde hen uit hier te kijken. Zij volgden zijn raad op en vonden een mooi appartement in Castellum. ,,We wonen hier plezierig. Anja’s broer verheugde zich erop samen op te trekken, tot het noodlot hem trof. Hij stierf en liet zijn vrouw achter. Zij vond een nieuwe man. Ik was ondertussen een Babs en kreeg de eer hun huwelijk te sluiten. Hoewel ieder huwelijk bijzonder is, maakte de familierelatie dit huwelijk voor mij persoonlijk het meest bijzondere. Mijn schoonzus vond opnieuw het geluk.”

Door mijn werk leer ik veel mensen kennen, wat mijn betrokkenheid met Houten vergroot

FIETSSTAD Rick noemt Houten een fietsparadijs, al klaagde hij in eerste instantie tegen zijn vriend, André Botermans, over het gebrek aan parkeerplaatsen in Castellum. André, fietsambassadeur van Houten, bevestigde dat Houten niet voor niets Fietsstad was. Inmiddels genieten Rick en Anja van het goede fietsnetwerk en zien Houten als een actieve gemeente. ,,Hier wordt veel georganiseerd. Vergeet daarbij de gezellige dorpskern in het Oude Dorp niet. Door mijn werk leer ik veel mensen kennen, wat mijn betrokkenheid met Houten vergroot.”

BABS Op zijn 60ste ging Rick met pensioen tot hij een vacature zag voor een Babs in Diemen. Hij legt hierbij het verschil uit tussen een Babs en een Ambtenaar voor de Burgerlijke Stand (Abs). De laatste registreert onder andere geboortes, huwelijken, geregistreerd partnerschap, overlijdensberichten, verhuizingen, scheidingen en sluit gratis huwelijken. Voor 1995 sloten zij alle huwelijken tot geconstateerd werd dat huwelijken steeds grootser werden en het teveel werk werd voor de Abs-en. Zo ontstond de functie van Babs. In de ene gemeente zijn deze in dienst van de gemeente, elders zijn zij zelfstandige ondernemers, zoals in Houten. Rick sluit samen met vier andere Babs-en huwelijken in de gemeente Houten en hij is te vinden als Trouwambtenaar Rick.

SOLLICITEREN ,,Mijn eerste ervaring met toespraken, was tijdens de huwelijken van mijn zoon en dochter. Zij trouwden beide in 2015. Ik sprak hen toe als vader en ervoer hoe ik het wilde invullen als Babs.” Omdat gemeente Diemen liever een vrouwelijke Babs aannam kreeg hij daar geen baan. ,,Zij vonden een vrouw geschikter omdat zij een lyrischer en romantischer manier van werken had. Mannen en vrouwen zijn daar over het algemeen verschillend in”, zegt Rick voorzichtig. Hij stuurde een open sollicitatie naar Houten, die afgewezen werd. Er was geen vraag naar. Vervolgens probeerde hij het in IJsselstein, waar zij kozen voor een inwoner van IJsselstein, hoewel zij zeiden dat Rick zeer geschikt was. Na drie maanden probeerde Rick het opnieuw in Houten, waarop een uitnodiging volgde. ,,Ik verwachtte een uitbrander en het verzoek niet meer te schrijven, maar kreeg een baan aangeboden omdat twee anderen stopten.”

PERSOONLIJK Rick ontwikkelde een geheel eigen manier van doen in het contact met toekomstige bruidsparen. ,,Ik sluit vriendschap en ontdek in spontane gesprekken meer over het paar. Het is mijn verantwoordelijkheid dat zij niet voor verrassingen komen te staan op hun grote dag. Ik spreek daarom ook vrienden en familieleden over speciale anekdotes en zet hen in tijdens mijn ceremonie. Daarbij spreek ik de gasten indringend aan op hun verantwoordelijkheid voor de partner van hun familielid of vriend(in). Ik vraag hen letterlijk: ‘Verklaart u deze persoon op te nemen als vriend(in) en deze terzijde te staan?’ Dat vind ik belangrijk.”

Het is een eer dichtbij mensen te komen en hen te begeleiden in deze belangrijke gebeurtenis

MOTIVATIE De reden dat Rick Babs werd, ligt in de bijzondere gebeurtenis van het huwelijk op zich en hij vond toespraken van Babs-en vaak niet mooi of intiem genoeg. Hij geloofde dat het beter, mooier en spontaner kon. ,,Het is een eer dichtbij mensen te komen en hen te begeleiden in deze belangrijke gebeurtenis. Zij komen bij me uit door een eerdere ontmoeting op een bruiloft of door de site van de gemeente waar alle Babs-en zich voorstellen. Ik sluit veel huwelijk op Evenementenlocatie Studio 19C in Schalkwijk. Dat is een kleinschalige locatie waar de eigenaar en ik elkaar vonden in het mooi neerzetten van een prachtig feest. De samenwerking is waardevol en de locatie met een boomgaard als achtertuin is zeer bijzonder.”

MENSENWERK Hoewel Rick tevreden is over zijn werk, blijft hij leren. ,,Ik vergat wel eens de acte te tekenen, sloot het en wilde verder met de ceremonie tot ik besefte dat ik zelf vergat te tekenen. Dat pakte ik direct op met wat humor. Een andere keer noemde ik een collega die Ika heet, tot twee keer Ikea, waar iedereen bij was.” Het leukste huwelijk dat Rick meemaakte was dat van Miriam, werkzaam in Studio 19c. Zij trouwde op 1 september met Dennis. Hij dacht zijn 50-jarige verjaardag groots te vieren tot Miriam hem ten huwelijk vroeg. Hij zei: ‘Ja’, waarna binnen dertig minuten de ruimte werd omgebouwd tot huwelijkslocatie. Rick die zich eerst had voorgedaan als videograaf, trok zijn toga aan en sloot het huwelijk.

Irene van Valen