V.l.n.r.: Paul Bijleveld (Duurzaam Eiland), Geert Gerritse (Opgewekt Houten), Joris van der Worp (DE) en Willem van Oppen (OH).
V.l.n.r.: Paul Bijleveld (Duurzaam Eiland), Geert Gerritse (Opgewekt Houten), Joris van der Worp (DE) en Willem van Oppen (OH). MARJOLEIN THIJSE

Profijt van zonnevelden

20 september 2021 om 06:20

HOUTEN & SCHALKWIJK Tot 1 november kunnen initiatiefnemers plannen indienen voor 55 hectare aan zonnevelden op het Eiland van Schalkwijk. Twee lokale energiecoöperaties komen op voor het lokale belang. Zij willen dat de nieuwe zonnevelden niet alleen goed worden ingepast in de omgeving, maar ook dat inwoners zeggenschap én eigenaarschap krijgen.


Nu al is 45 hectare in het landelijk gebied rond Schalkwijk en Tull en ’t Waal uitgegeven voor zonnevelden. In 2023 start de aanleg van nog eens 55 hectare. De gemeente Houten wil hiermee bijdragen aan het Klimaat-

akkoord, wat ertoe moet leiden dat Nederland in 2050 CO2-neutraal is. Zonnevelden veranderen het landschap zoals we dat kennen, realiseert Joris van der Worp zich. Hij is bestuurslid van de Coöperatie Duurzaam Eiland, vorig jaar opgericht om inwoners een stem te geven in de ontwikkeling van het gebied. “Wij willen ervoor zorgen dat ze goed ingepast worden in het landschap. Maar ook dat alle inwoners zeggenschap en eigenaarschap kunnen krijgen.”


Niet alleen glasveld

De energiecoöperatie van het Eiland heeft de handen ineengeslagen met de Coöperatie Opgewekt Houten, die al vijf jaar lokale duurzame-energieprojecten ondersteunt. Zo is Opgewekt Houten druk bezig daken van grote gebouwen vol te leggen met zonnepanelen. Beide coöperaties willen dat alle inwoners kunnen profiteren van de nieuwe zonnevelden. En niet alleen door rente op ingelegd geld op te strijken, benadrukt Willem van Oppen, bestuurslid van Opgewekt Houten: “We willen ook op andere manieren waarde creëren voor de gemeenschap. Bijvoorbeeld door nieuwe schelpenpaden aan te leggen, wilgenbos aan te planten of ruimte voor cultuurhistorie te creëren. Grasveld mag niet alleen glasveld worden.”


“Het is onze omgeving”

Dat wil de gemeente Houten ook niet. Daarom is in het Beleidskader Zonnevelden vastgelegd aan welke eisen de nieuwe plannen moeten voldoen. Zo moeten inwoners zeggenschap kunnen hebben in het proces van ontwerp tot aanleg en moeten zij financieel kunnen meeprofiteren van de energieopbrengsten. Maar de plannen worden bijvoorbeeld ook getoetst op cultuurhistorische waarde, biodiversiteit en duurzaamheid. “Zo’n veld wordt voor een periode van 20 tot 25 jaar aangelegd”, benadrukt Joris van der Worp. “Dan moet het wel zo gebeuren dat het voor de inwoners acceptabel is.”


Gesprekken

Beide coöperaties zijn bij een aantal concrete plannen betrokken. Elk plan wordt eerst met de direct omwonenden besproken, daarna met een bredere kring betrokkenen. De gesprekken leiden zeker tot meer begrip, al blijven er uitgesproken tegenstanders. Wie iets te zeggen wil hebben over zonne-energie in onze gemeente, is volgens Joris van der Worp en Willem van Oppen meer dan welkom als lid van een van de coöperaties: “Ook als je kritisch bent, zien we je graag. Er is beleid dat bepaalt dat die zonnevelden er komen, maar je kunt wel degelijk invloed hebben op hoe ze worden ingericht.”


Meer informatie over de coöperaties, hun werk en het lidmaatschap vind je op de websites (zie kolom rechts). Mail: info@opgewekthouten.nl of cooperatie.duurzaam.eiland@gmail.com