kanon schieten op fort Honswijk
kanon schieten op fort Honswijk H. de Korte

Monumentendag op het Eiland van Schalkwijk was een groot succes

21 september 2021 om 07:43

SCHALKWIJK Op zondag 12 september j.l. hebben ongeveer 600 mensen de route gefietst (of deels gelopen) welke langs opengestelde monumenten, gebouwen en bouwwerken voerde op het Eiland van Schalkwijk. Het vooraf verspreide boekje was door veel mensen ontvangen en gelezen.


Wethouder Sander Bos opende om 10.00 uur met een korte toespraak, waarin hij o.a. benoemde dat de gemeente voor het eerst de organisatie van deze dag uit handen had gegeven aan de inwoners van Houten. Hij bedankte de initiatiefnemers voor het organiseren van deze open monumentendag. 

Tijdens de fietstocht waren het meest in trek de rondleidingen op fort Honswijk, het beklimmen van de toren en het afschieten van de kanonnen aldaar. Op de Gedekte Gemeenschapsweg was veel te zien en te beleven: soldaten zoals ze er ten tijde van de eerste wereldoorlog uitzagen, een kanon wat van dichtbij bekeken kon worden en waarover tekst en uitleg werd gegeven, een prachtige animatiefilm over het inunderen en een levende maquette van fort Honswijk. De periscoop in de bunker aan de Lange Uitweg was een bijzondere attractie: sinds de eerste wereldoorlog was dit de eerste keer dat deze kijker op deze plek werd opgesteld.


De verrassing van de dag was voor een aantal mensen het uitgebreide terrein van loopgraven, groepsschuilplaatsen en mitrailleurkazematten aan de Groeneweg.

Ook boerderij Wintervliet met zijn prachtige tongewelfkelder en keukenschouw trok veel belangstellenden.


,,Met elkaar kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde dag voor jong en oud en kunnen we concluderen dat het eiland van Schalkwijk weer mooi op de kaart is gezet!"


Cursus Fotografie

HOUTEN Heb jij altijd al dat perfecte plaatje willen schieten, maar weet je niet hoe je op een creatieve manier met je digitale camera om moet gaan? Cursus&co organiseert een Basiscursus Fotografie. Op 4 woensdagavonden in november leer je hoe je mooie foto’s kan maken door hem van de automatische stand af te halen. Een eigen digitale camera, die handmatig te bedienen is, heb je hierbij nodig.


Heb je interesse en/of wil je meer informatie? Kijk dan op www.vanhoutenenco.nl/activiteiten, zoek op "Basiscursus Fotografie” en meld je aan! De prijs voor deze cursus is € 70,00.

Op www.vanhoutenenco.nl vind je het actuele activiteiten-, workshop- en lezingaanbod.