Mirjam Sterk
Mirjam Sterk Sterk

Verhalen uit de VS

20 april 2021 om 10:15

Het Janssen-vaccin

Al weken wachtte ik op een uitnodiging voor een inenting. Ondertussen zag ik hoe anderen die zich later hadden geregistreerd wel een prik konden halen. Ik uitte mijn frustratie bij mijn vriendinnen. Toen wees iemand me op de Facebookpagina Maryland Vaccine Hunters (Maryland vaccinjagers). Op deze pagina kun je bijna per uur zien waar op dat moment afspraken te maken zijn. Ik zette mijn wekker op half zeven en met mijn laptop op schoot had ik in no-time een afspraak. Drie kwartier rijden, midden in een supermarkt, maar: who cares?


Twee dagen later zag ik een ander berichtje. Bij een massa vaccinatiesite kon je zonder afspraak langsgaan. En dan nog wel voor het Janssen-vaccin, gemaakt in Leiden. Een shot en ik zou klaar zijn! Ik besloot het erop te wagen en zo reed ik met een vriendin op maandagochtend ruim een uur naar de plek.


Het was met militaire precisie geregeld. Onder een bordje WALK-INs door liepen we naar de rij waar maar 18 mensen voor ons stonden te wachten onder toeziend oog van militairen. Flesjes water voor het grijpen. Zo’n vijf minuten later al stonden we binnen terwijl een militair ons bezighield (where are you from?). Twee minuten later werd ik geregistreerd en vijf minuten later zat ik op een stoel te wachten met het bewijs van de prik op mijn schoot en een briefje dat ik 15 minuten later weer weg mocht.

p Lees de hele column van Mirjam op Houtens Nieuws.nl Premium. Daar vind je ook eerdere columns van haar hand.

Mirjam Sterk, afkomstig uit Houten, woont met haar gezin sinds enkele jaren in de VS. Ze doet verslag van haar ervaringen.





Ondertussen liepen er vrijwilligers langs die vroegen hoe ik me voelde. Euforisch! Dat ik dit Nederlandse vaccin had bemachtigd en eindelijk beschermd zou zijn tegen dat vreselijke virus. Wat een opluchting.

Na een wat koortsige nacht werd ik de volgende ochtend wakker en het eerste wat ik zag was dat de VS stopt met het vaccin. Ook goedemorgen… Na wat uitzoekwerk besloot ik dat de kans dat ik door Covid trombose zou kunnen krijgen nog altijd groter is dan door deze prik. Maar beetje onrustig blijf ik wel.

Ondertussen krijg ik jaloerse berichtjes uit Nederland: ik woon 10 minuten bij het bedrijf vandaan en moet blijkbaar in de VS wonen om het Janssen-vaccin te krijgen. Ja, het afgelopen jaar heb ik vaak gedacht, was ik maar in Nederland. Maar vandaag denk ik voor het eerst: misschien is het hier zo gek nog niet...

Mirjam Sterk