Liet het dierenwelzijn nu te wensen over of niet? Experts spreken elkaar tegen.
Liet het dierenwelzijn nu te wensen over of niet? Experts spreken elkaar tegen. TS

Vraag om transparantie stijgt

20 april 2021 om 11:11

HOUTEN In de kwestie Buitenwereld wordt op twee gebieden gevraagd om transparantie vanuit de gemeente. Het oude bestuur vraagt om het openbaar maken van het rapport van de commissie voor bezwaarschriften, met het antwoord op de vraag of de subsidie terecht of onterecht heeft stopgezet. Ook is onduidelijk of het dierenwelzijn nu te wensen over liet, of niet. SPG en ITH vragen dinsdagavond om openheid over beide zaken.


door Agnes Corbeij


De gemeente besloot vorig jaar tot het stopzetten van de subsidie omdat het bestuur van destijds de afspraken met de gemeente naar eigen zeggen niet kon nakomen. De gemeente wilde niet nog meer gemeenschapsgeld in de stichting stoppen, omdat het al jaren rommelt bij de stichting, met wisselende besturen. Wel heeft de gemeente een storting moeten doen om de curator te betalen.

Het oude bestuur maakte bezwaar tegen deze beslissing. Die klacht werd in behandeling genomen door de onafhankelijke commissie voor de bezwaarschriften en doorgezet door het nieuwe bestuur, dat in december aantrad. Dit is een openbare procedure geweest, maar van de hoorzitting op 11 januari is geen verslag gemaakt, aldus de voorzitter van die commissie. De commissie heeft een advies naar het college gestuurd. De inhoud van dat advies komt niet naar buiten, zo werd deze week bekend.


CURATOR Dit heeft te maken met het faillissement van de stichting. Doordat de subsidie werd stopgezet, was een faillissement onafwendbaar. Het bestuur van Buitenwereld heeft juridisch gezien geen rol meer in het geheel. Daarmee is de vraag waarom dat advies niet naar buiten komt, niet beantwoord. Het nieuwe bestuur, dat na de opstart van de procedure aantrad en aanwezig was bij de hoorzitting, is hier verbolgen over. Henk Vernooij: ,,De procedure is gerekt totdat een faillissement onvermijdelijk was. Dit riekt naar onbehoorlijk bestuur.”


FRUSTRATIE Het gaat Vernooij om de geloofwaardigheid van de procedure. ,,Laat heel duidelijk zijn, wij leggen ons neer bij de huidige situatie. We hebben alleen wel frustratie over het verleden. Ons rechtsgevoel is gekrenkt en het vertrouwen in de bezwaarschriftenprocedure van de gemeente staat op het spel.”

Ook ITH stelt vragen over dit rapport. ,,Dat de curator na het faillissement de rechtsopvolger van het bestuur is, laat onverlet dat bestuursleden nog steeds belanghebbende zijn." De partij wil het advies zien en ,,... als blijkt dat de subsidierelatie interecht is beëindigd, dan hebben wij een hartig woordje te spreken met de wethouder."


VERHUIZING Daarnaast verhuisde vorige week een aantal dieren vanaf de kinderboerderij, omdat volgens de gemeente het dierenwelzijn te wensen overliet. De vaste dierenarts van de stichting spreekt dit tegen, aldus Vernooij.

Openheid van zaken kan helpen voor de toekomst, aldus Van den Berg. ,,Wij willen het integrale advies zien. Transparantie en openheid zijn nodig voor de route naar de toekomst.” De vragen komen dinsdag tijdens de raadsvergadering aan bod. Kijk op HoutensNieuws.nl voor de antwoorden.