Rondom de airhockeytafel kunnen de jongeren het goed met elkaar vinden.
Rondom de airhockeytafel kunnen de jongeren het goed met elkaar vinden. Anja Reijersen van Buuren

Eerste jongeren in Gezinshuis

20 april 2021 om 10:23

HOUTEN Op 26 maart opende Gezinshuis de Grote Geer haar deuren voor de eerste vier jongeren die gebruik maken van de kamertraining. Hoewel nog niet alles is afgebouwd en het internet niet werkt, hebben zij hun plek ingenomen. Anja Reijersen van Buuren, mede-eigenaar van het Gezinshuis vertelt over de stand van zaken.


Irene van Valen

Drie jongens en een meisje tussen de zestien en achttien jaar kwamen tegelijk in het Gezinshuis wonen. Drie van hen gaan naar school, de vierde zoekt een baantje ter overbrugging tot de opleiding in september start. ,,Het Gezinshuis is nog niet helemaal klaar. De keuken van de kamertraining is bijvoorbeeld nog niet af. Daarom eten de jongeren bij ons en zitten we met tienen aan tafel. Dat is goed voor de binding. We leren elkaar beter en sneller kennen. De bedoeling is dat zij uiteindelijk in hun eigen keuken koken en eten.”

KOKEN De jongeren en oudste zoon van Anja en haar man Wim Diepeveen koken om beurten, verdelen daarbij de taken en helpen elkaar. Daardoor hebben Anja en Wim de handen vrij voor andere zaken. ,,Dat vinden we fijn. Wim en ik koken een avond in de week, de jongeren vijf avonden en de laatste avond is het pizza-avond”, vertelt Anja. Waar de jongeren elkaar verder in vinden is in aan de airhockeytafel en gamen. ,,Zij zijn de puberteit zo goed als voorbij, waardoor ze de wil hebben om iets van het leven te maken in plaats van tegen dingen aan te schoppen. Dat het met elkaar klikt vind ik mooi om te zien. Onze veertienjarige zoon Roald verwacht dat het saai wordt als de jongeren in het voorhuis koken en eten. Onze jongste dochter weet de jongeren te claimen voor het springtouwen.”


INTERNET Een frustratie voor alle bewoners van de Grote Geer is het uitblijven van internet. Het maakt online lessen volgen tot een uitdaging. Anja's telefoon wordt vaak gebruikt als hotspot, want vier jongeren volgen online lessen, waarvan een dit jaar examen doet. De jongeren kunnen naar het oude huis van Wim en Anja, waar internet nog werkt. Dat huis staat echter leeg.


ONLINE Scan de QR-code en leeso p HoutensNieuws.nl Premium meer over het werk dat nog gedaan moet worden en waar zij hulp bij kunnen gebruiken. Blijf op de hoogte via www.degrotegeer.nl en op facebook.

Afbeelding