Edwin showt een foto van hem bij de Tour de Schalkwijk.
Edwin showt een foto van hem bij de Tour de Schalkwijk. Rina Knopper

Vrijwilliger bij Tour de Schalkwijk

20 april 2021 om 10:02

Naam: Edwin van den Berg

Leeftijd: 33 jaar

Woonplaats: sinds kort Leusden, geboren en getogen in Schalkwijk

In het dagelijks leven: Ambulance chauffeur RAVU


De sfeer rond de Tour komt volledig tot zijn recht als Edwin van den Berg, vrijwilliger als EHBO'er bij de Tour de Schalkwijk in het huis van zijn ouders aan de Biesterlaan in Schalkwijk vertelt over zijn bijdrage. De Tour wordt gedragen door de inzet van talloze vrijwilligers. de inzet van alleen lokale bedrijven en de spirit van de jonge rennertjes. Dat maakt de Tour uniek

,,Zoals (bijna) alle deelnemers aan de Tour de Schalkwijk heb ik de hele 'carrièreladder' van de Tour doorlopen. Ik ben- zoals allemaal- gestart als rennertje. Op school wordt je namelijk al door vriendjes en vriendinnetjes 'warm' gemaakt om deel te nemen aan de Tour, want iedereen uit het dorp doet mee. De saamhorigheid van het dorp is tijdens deze weken overal voelbaar. Als er bijvoorbeeld een kindje een lekke band heeft en papa is niet zo handig, dan staan er gelijk een paar klaar om de band te plakken. Na die vijf jaar fietsen ben ik bijna als vanzelfsprekend wegafzetter geworden, toen kon dat nog. Wij hadden een brief van de politie, er werd een trekker over de weg gezet en dat was verder oké. Tegenwoordig heb je verplicht verkeersregelaars nodig. Bijna iedereen die meefietst is daarna één of twee jaar wegafzetter. Ik had er nog steeds geen genoeg van en ben ik bij de internetcommissie gegaan ik ben ook nog ploegleider geweest. Dan nemen twee ploegleiders een hele week tien kinderen onder hun hoede en beleef je als het ware de hele week met ze mee. Want het gaat niet alleen om het fietsen, de hele week staat in het teken van 'samen', het is een soort vakantiefestijn, maar dan op zijn Schalkwijks, met het inzegenen van de fietsen, polderen bij de Boerinn, slapen bij de boer, spelletjesmiddag, en Vossenjacht.

Er worden ook redelijk ludieke grappen uitgehaald onder de commissieleden. Zo zijn er tijdens het 'slapen bij de boer' 15 wekkers op zolder verstopt die allemaal om het kwartier afliepen. Dat is bij een slaapfestijn met 110 kinderen natuurlijk super grappig en prachtig om mee te maken.Op een gegeven moment wordt je wel geacht om uit de commissie te stappen en zo plaats te maken voor de nieuwe generatie. Zo blijft de Tour 'jong'. Ik raad het anderen zeker aan om dit vrijwilligerswerk te gaan doen. Maar je moet het wel snappen wat de bedoeling is, je moet zelf hebben meegedaan en je moet wel je roots hebben hier. Naarmate je ouder wordt is het wel lastiger is om het in te plannen. Ik nam vaak twee weken vakantie op voor de Tour maar ik kan mij voorstellen dat je niet zoveel vrije dagen op wilt nemen voor deze weken. Je hebt ook andere bezigheden. Wat is het belangrijkste wat ik ervan heb geleerd? Wat je allemaal voor elkaar kunt krijgen als vrijwilliger als je maar met z'n allen je schouders eronder zet."

[door Rina Knopper