De Molenzoom
De Molenzoom Annette Stolk

Ingezonden brief

21 december 2020 om 15:07


Houten doe eens gek

In Raadspraat (’t Groentje 9-12-2020) roept ChristenUnie-raadslid Lydia van Maurik op: Houten, doe eens gek! In haar sympathieke column over de Ruimtelijke Koers schrijft Lydia dat als je je ruimte toe-eigent, je met zorg te werk moet gaan. Ja, maar wel met de juiste zorg. Wat ontbreekt is:

- Echte inspraak van de inwoners

- Betaalbaarheid en klimaatbestendigheid

- Haalbaarheid en financiële risico’s

- Gemeentelijke regie

In 2018 ging het al mis toen het ene stedenbouwkundig bureau ingeruild werd voor het andere en de eerste participatie inbreng geruisloos is verdwenen.

Het ‘Manifest architecten over klimaat en ongelijkheid’ schetst dat de exorbitante woningprijzen komen omdat woningbouw 30 jaar aan de markt is overgelaten, waardoor er veel te weinig (betaalbare) woningen zijn gebouwd.

Desondanks krijgt ‘de markt’ in de Ruimtelijke Koers alle ruimte en liggen de risico’s bij gemeente en inwoners. In Noordwest is betaalbaar, klimaatbestendig en kwalitatief hoogwaardig bouwen ingewikkeld met ruim 20 vastgoedeigenaren. Ook Centrum-Molen-Koppeling is complex. Het is onduidelijk hoe 29% sociale woningbouw gehaald kan worden, want hoogbouwkosten stijgen sterk per bouwlaag.

En er wordt onvoldoende ingezet op klimaat. In Centrum-Molen-Koppeling komen 2600 appartementen, waarvoor volgens spelregel 1 alle energie opgewekt moet worden in het deelgebied zelf. Bij gestapelde bouw kan dat niet (waarom dan die spelregel?). Als energie elders opgewekt wordt, dan kunnen we net zo goed ‘onder’ die zonnepanelen gaan wonen.

Herziening van het plan heeft veel voordelen:

- een beter woonklimaat, ook langs de drukke verkeersaders Molen en Koppeling;

- volle inzet op maximale duurzaamheid en betaalbaarheid, daar zijn plenty instrumenten voor, zie Manifest op houtensekoers.nl;

-het zorgvuldig geplande suburbane karakter van Houten wordt niet prijsgegeven voor verrommeling met hoogbouw in het hart van Houten, sowieso een berenslecht idee door het ontbreken van een hoogstedelijke voorzieningen en alle bijbehorende infrastructuur (ruimte voor 2 extra treinen per uur en verbreding van rondweg tracé Koppeling-Limesbaan bieden ternauwernood soelaas);

- de financiële risico’s kunnen worden beperkt door de regierol te leggen waar ze hoort: bij de gemeente!

En het allerbelangrijkste:

dat niet louter wordt gebouwd voor de winst van projectontwikkelaars maar voor maatschappelijke winstmaximalisatie en het welbevinden van de (toekomstige) inwoners.

Hoe gek klinkt dit, Lydia?

Linda Flipse, Houten