Echtpaar Hogerhorst- Hermsen is een zeer actief sportpaar en richten verschillende verenigingen op.
Echtpaar Hogerhorst- Hermsen is een zeer actief sportpaar en richten verschillende verenigingen op. Irene van Valen

,,Wat er niet is, richt je op"

21 december 2020 om 14:48

HOUTEN Henny Hogerhorst (75) en Wil (73) Hogerhorst- Hermsen zijn beide geboren en getogen in Houten. Zij trouwden 50 jaar geleden op 22 december. ,,We zijn er trots op zo lang samen te zijn, al hadden we zeker onze problemen. We gingen er altijd samen doorheen. We hebben twee zoons en schoondochters en tellen zes kleinkinderen. We zijn blij dat onze kinderen gezond zijn en goed werk hebben.” Voor velen is dit echtpaar bekend als de oprichters van het damesvoetbal in Houten en Wielertoerclub Houten 80.


Irene van Valen

Henny werkte vanaf zijn vijftiende in de bouw. Hij werd voorman timmerman en meewerkende uitvoerder. Vanaf zijn vijfenvijftigste werd hij docent en vrijwilliger bij de examencommissie en controleerde op bouwplaatsen de praktijkexamens. Wil werkte 31 jaar lang in Aquacenter den Hommel. Het paar gelooft gezond te blijven door actief te zijn. Hij is een fervent fietser, zij zwemt drie keer in de week, wandelt iedere dag en doet mee met Nederland in Beweging.


KERK Naast hun werk zetten zij zich actief in als vrijwilligers in de Houten. Henny bouwde als dertienjarige mee aan de houten vlonders in de kleedkamers van SV Houten. Die velden lagen waar nu tuincentrum De Schouw ligt. Het enige dat er nog staat is het witte schapenhok. Dat waren de kleedkamers. Vanaf zijn achttiende zette hij jaarlijks een kerststal op in de Rooms-katholieke kerk en was verantwoordelijk voor het bouwkundige onderhoud van de pastorie en kerk. Jarenlang zong hij mee in het jongerenkoor en is nu vijf jaar lang lid van gospelkoor Joyful Noise Houten. ,,Ik mis het zingen van inhoudelijk mooie gospelliederen.”

CORONA Als mensenmens besloot Wil twintig mensen die ze via het zwemmen kent regelmatig te bezoeken in de huidige coronacrisis. ,,Ik maak dan een praatje, bemoedig hen en doe zo nodig boodschappen. Ik blijf altijd buiten staan, maar vind contact heel belangrijk. We moeten naar elkaar omkijken.” Wil geniet ervan om tijd te maken voor deze mensen. Ze voelt hun dankbaarheid en krijgt daar energie van. ,,Ik heb absoluut geen zin om achter de geraniums te zitten”, zegt ze. Henny vult lachend aan: ,,Die hebben we sowieso niet. We zijn daar allergisch voor.”


DAMESVOETBAL Samen richtten Henny en Wil het damesvoetbal op in Houten. Dit was nadat de toen vijftienjarige Marian Bouwman en Wilma Roskam Wil vroegen trainster te worden. De vader van Henny was al actief bij S.V. Houten. ,,We waren net getrouwd en ik hield van voetbal. Na 12 jaar werd Wil trainster van meisjesvoetbal, coördinator van de dames jeugdafdeling en begeleidde de dames 1, nadat de trainer stopte. Wil voetbalde zelf meer dan 30 jaar mee. Daar waar problemen ontstonden pakten wij het op.” Henny werd voorzitter en Wil penningmeester in het bestuur.


Op houtensnieuws.nl leest u het volledige verhaal van echtpaar Hogerhorst. Zij richten verschillende commissies op, organiseerden vele activiteiten, wedstrijden en fietstochten. Zij vertellen er uitgebreid over. Daarnaast spreken zij hun dankbaarheid uit en wat het met hen doet om zo actief te zijn.