Rebecca Onderstal roept op engelen voor elkaar te zijn en hoopvol te blijven
Rebecca Onderstal roept op engelen voor elkaar te zijn en hoopvol te blijven Irene van Valen

,,Wees een engel voor de ander"

22 december 2020 om 09:54


HOUTEN Soms voelt Rebecca Onderstal, predikant van de Protestantse gemeente Houten, de behoefte om lekker onder te duiken en te gaan Netflixen. ,,Ik ben daarin vast en zeker niet de enige”, zegt ze. ,,Het afgelopen jaar stond in het teken van improviseren. Hoewel ik daarvan hou, kostte het veel energie.” Hoe houden we volgens haar vol?

Irene van Valen

,,Natuurlijk mogen we best wegduiken in ons huis. Even weg van alles. Maar let op of het je echt goed doet. Het kan helpen om een gezond levensritme aan te houden", zegt ze. Sta op tijd op, ga op tijd naar bed en eet op vaste tijden.” Niet onderduiken kan een uitdaging zijn, zeker voor wie werkloos is geraakt of om een andere reden thuis is. De situatie kan overweldigen. ,,Het is beter om niet steeds toe te geven aan de neiging weg te willen duiken. Zoek naar dingen waardoor je positief blijft, zoals lezen van een goed boek, luisteren naar podcasts of wandelen.” Rebecca vertelde over iemand die iedere dag hetzelfde rondje wandelt en ervaart opmerkzamer te zijn. Dingen die nooit opvielen worden gezien.

DELEN Een andere manier om positiever met de situatie om te gaan is door te delen. Praat met anderen over wat deze tijd met je doet. Ben eerlijk als je aan het somberen bent. Delen van wat niet leuk is kan iets goeds brengen, want je maakt contact. Je wordt herkend, wat verbinding geeft. Het brengt ieder in het hier en nu.

a Op houtensnieuws.nl roept Rebecca op tot begrip voor elkaar. Ze legt uit waarom hoopvol zijn een opdracht is en roept ons op engelen te zijn. Voor informatie over kerstvieringen: www.kerstfeestinhouten.nl

Afbeelding