Wethouder de Groot op het terrein bij De Staart
Wethouder de Groot op het terrein bij De Staart Rene van den Brandt

Weiland bij De Staart wordt natuur

14 december 2020 om 13:48

HOUTEN Langs De Staart in Houten ligt een perceel grond dat sinds jaar en dag als weiland wordt gebruikt. Door het opstellen van de visie voor meer groen en biodiversiteit is er ook budget vrijgekomen om dit te realiseren. Met dit budget heeft de gemeente er onder andere voor gekozen om dit weiland bij De Staart om te vormen naar een bloemrijk grasland met paddenpoelen, verhogingen en ijsvogelwandjes. Voordeel van dit perceel is, dat het al jaren niet is bemest.


De voedzame bovenlaag, het gras, is afgeschraapt en begraven onder het maaiveld. In het midden van het perceel is hiervoor een diepe vore gegraven; hierin is het gras begraven. Door deze methode is er uit de onderlaag klei gekomen die nu op de bovengrond ligt. Dit heeft weer als voordeel dat mogelijke zaden in die grond nu gaan ontkiemen. Deze zaden zitten dan al tientallen jaren, zo niet langer in deze grond. Maar ook wordt een mengsel van bloemen- en graszaad ingezaaid. Het geheel moet een bloemrijk grasland worden. Dus gras met bloemen en niet een bloemenveld.


WEL SALAMANDERS, GEEN VISSEN Door de hoogteverschillen en diverse grondsoorten en dus natte en droge situaties zal er een gevarieerde beplanting gaan ontstaan. Omdat de sloot aan de noordkant 80 cm hoger ligt dan de bodem van de paddenpoelen zullen deze paddenpoelen door de druk van het water altijd gevuld blijven. Deze poelen worden vanzelf gevonden door amfibieën zoals padden en salamanders. Maar zeker ook door libellen en waterjuffers. Doordat de poelen niet in verbinding staan met een watergang is de kans dat er vissen in komen minimaal. En dat is juist de bedoeling van een paddenpoel, want vissen eten weer eitjes en larven van amfibieën.


NATTE FLORA EN FAUNA Door de hoge waterstand van de sloot zal het terrein ook nat blijven en zorgt ervoor dat er een natte flora en fauna zal gaan ontwikkelen. Dit soort gebieden zijn er steeds minder. Het terrein moet zich in de tijd gaan ontwikkelen. Maar de gemeente gaat het ook beheren: ,,Zo gaan we bijvoorbeeld nog inheemse heestergroepen aanplanten. Langs de kant van De Staart zijn twee ijsvogelwanden gemaakt. Deze moeten nog verder geprofileerd worden. Maar de ijsvogel vliegt er al rond!”

Ook het aangrenzende populierenbos gaat de gemeente aanpakken. Er zullen populieren worden gekapt en in de openingen die hier ontstaan zullen weer inheemse heesters worden geplant. Ook krijgt op deze manier de kruidenlaag een kans in dit bos. Er komt namelijk weer licht op de bodem. Een aantal bomen zal worden geringd om te laten afsterven voor insecten en holenbroedende vogels als de specht. En wie weet in de toekomst boommarters. ,,Het mooie van het bloemrijke grasland aan deze kant aan het bos is, dat het aan de zuidzijde ligt en dus de gehele dag in de zon. En dat vinden insecten fijn.”


WELLANT COLLEGE Wat het project extra mooi maakt, is dat er een samenwerking met het Wellant College is. Zij gaan het terrein verder profileren en onderhouden. En een prachtige kans om toekomstige vervangers de kneepjes van het vak te leren. En te laten zien en ervaren hoe belangrijk de biodiversiteit voor ons is.

Houten krijgt er in de toekomst een mooie eyecatcher van bijna 2 hectare bij als je vanaf de A27 Houten binnenrijdt.

Afbeelding
Afbeelding