Afbeelding
pixabay

Vooral zzp’ers vroegen in Houten uitstel belastingen aan wegens corona

14 december 2020 om 15:12

HOUTEN Bijna 186 duizend Nederlandse bedrijven hebben sinds de start van de coronacrisis toestemming van de fiscus gekregen om hun belastingen later te betalen. Eind september stond daardoor ruim negen miljard euro aan belastingschulden open. In Houten ging het om 515 bedrijfsvestigingen, waarvan ruim de helft zzp’ers.


Dat blijkt uit een analyse van CBS-cijfers. De meeste belastingmaatregelen golden tot 1 oktober dit jaar. Op dat moment hadden bijna 186 duizend bedrijven met in totaal 213 duizend vestigingen door het hele land gebruikgemaakt van een of meerdere van die regelingen, zoals uitstel van de BTW-betalingen of de loonheffingen.


Vooral bedrijven in de horeca bouwden op die manier belastingschuld op: een kwart van alle horecabedrijven kreeg uitstel. Toch gaat het voor die sector om een relatief kleine schuld, in totaal stond er eind september nog 387 miljoen euro aan schulden open. Ter vergelijking: voor de handel is dat 1,9 miljard euro.


SITUATIE HOUTEN In Houten kregen 515 bedrijfsvestigingen uitstel van belastingen vanwege corona: 10,4% van alle bedrijfsvestigingen in de gemeente. Het gaat om 275 zzp’ers (7,1% van het aantal zzp’ers in de gemeente Bunnik) en 240 vestigingen met twee of meer werknemers (22,3%). Van de horecabedrijven in Houten bouwden er 25 op die manier een belastingschuld op (21,7% van het aantal horecabedrijven in Houten).


GEMIDDELD 60.000 EURO PER BEDRIJF Landelijk gezien hebben met name grote (meer dan 250 werknemers) en middelgrote bedrijven (10-250 werknemers) uitstel van belastingen gekregen vanwege de coronacrisis: het gaat ruwweg om een derde van die bedrijven.

De grootste belastingschuld, zo'n 3,3 miljard euro, staat uit bij grote bedrijven. Ook als we dat afzetten tegen het aantal bedrijven dat zo'n regeling heeft, komen we bij de grote bedrijven uit op zeer hoge bedragen. Gemiddeld kregen bedrijven met meer dan 250 werknemers uitstel voor een belastingbedrag ter hoogte van 4,5 miljoen euro. Voor alle bedrijven tezamen, ongeacht hun grootte, is dat gemiddelde bedrag zo'n zestigduizend euro.


TERUGBETALEN Vanaf 1 januari moeten bedrijven weer beginnen met ‘gewoon' belasting betalen. Op 1 juli 2021 moeten de bedrijven die gebruik maakten van belastinguitstel, daarnaast ook starten met het terugbetalen van hun schuld. Daarvoor hebben ze uiterlijk drie jaar de tijd. Sommige bedrijven hebben hun uitgestelde belastingen al - deels of volledig -terugbetaald aan de fiscus.


BEDRIJVEN De cijfers zijn geleverd door de Belastingdienst en komen uit deze maatwerktabel van het CBS, die is gemaakt in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.


a Op www.houtensnieuws.nl Premium leest u meer over de cijfers in de Kromme Rijnstreek.



In deze tabel gebruikt het CBS drie verschillende ‘maten' om te meten hoeveel bedrijven gebruik maken van coronaregelingen: het aantal juridische eenheden (in het geval van de belastingen zijn dat fiscale nummers of loonheffingsnummers), het aantal zogenaamde bedrijfseenheden (deze komen het dichtst bij daadwerkelijke bedrijven) en het aantal bedrijfsvestigingen (het aantal vestigingen van die daadwerkelijke bedrijven). In de tekst hierboven bedoelen we ‘bedrijfseenheden' als we het over bedrijven hebben. Op regionaal niveau is alleen het aantal bedrijfsvestigingen bekend dat gebruik maakt van belastinguitstel. De cijfers op de kaart en in de grafiek gaan dan ook over bedrijfsvestigingen.

PER PROVINCIE

Zoals gezegd hebben bijna 186 duizend bedrijven met in totaal 213 duizend vestigingen sinds de start van de coronacrisis toestemming van de fiscus gekregen om hun belastingen later te betalen.

In onderstaande interactieve grafiek zie je hoeveel bedrijfsvestigingen per provincie tussen 1 oktober en 1 oktober uitstel van belastingen kregen. We hebben dit ook afgezet tegen het totale aantal bedrijfsvestigingen, om zo te komen tot het percentage van alle vestigingen met belastinguitstel vanwege corona. We hebben de cijfers ook uitgesplitst naar de grootte van het bedrijf (zzp’er of twee of meer werknemers) en naar de sector (horeca en overig).

door Louis van Oort