Het Spoorwegmuseum en het Stadion
Het Spoorwegmuseum en het Stadion Rina Knopper

De mooiste tijd van het jaar

14 december 2020 om 14:50

Kerstkoorts in huize Rowaan

HOUTEN Volgens Ferry Rowaan kan kerst niet vroeg genoeg beginnen. Wat hem betreft is het de mooiste tijd van het jaar. Het liefst begint hij al in oktober met de kerstversiering, maar sinds hij óók Halloween niet onopgemerkt voorbij laat gaan, ligt de lat hoog. Ferry is inmiddels zowel binnen als buiten Houten een begrip.


door Rina Knopper

Zijn woning valt direct op in het rijtje aan de Rosmolen. De zwaaiende kerstman die, geprojecteerd op het bovenraam naar je zwaait, nodigt uit om een kijkje in zijn kerstdorp te nemen. Als je de kamer in loopt, is het dan ook nét of je het dorp echt binnenloopt. Overal waar je kijk zijn huisjes, lichtjes en sneeuw. Trots geeft Ferry een rondleiding door zijn dorp: ,,Kijk hier heb je het Spoorwegmuseum en het treinstation. De treintjes laat ik liever niet rijden hoor, van dat geluid word je langzaam gek. Verderop zie je paleis Soestdijk met bordes en al. Het ontbreekt er nog maar net aan dat er geen defilé gaande is. Achter de boerderijtjes zie je de mast van IJsselstein en er is zelfs een heuse iglo met een ’brandend kampvuurtje ervoor. Van de week ging helaas de molen stuk, die kan ik niet zelf maken. Die breng ik naar mijn vader, die is heel handig in het repareren en dan vooral van de lampjes. Ik ben sowieso bezig om al de batterij-verlichtte huisjes om te bouwen naar zwakstroom.”


IN DEN BEGINNE Ferry heeft deze kerstkoorts niet van huis uit meegekregen, hij is er pas later mee begonnen. Eerst een enkel huisje en toen nog een, maar toen Blokker begon met de serie ‘Typisch Hollands’ was hij verkocht. ,,De boerderijen, de molens en alles wat daarbij hoorde vond ik zo mooi! Kijk nu eens naar deze ouderwetse reclamezuil, ik heb hem aangepast met mijn bedrijfslogo: Rowaan schoonmaak. En deze bakkerij heb ik aangepast naar het café van de neef van mijn vrouw in Zeist. Compleet met het ‘Amstel terras”. Zo ben ik van plan om nog meer gepersonaliseerde huisjes te maken zoals bijvoorbeeld Mango’s café, Jolidé, en een Grieks restaurant in Zeist waar wij regelmatig eten. En wat ik ook graag wil is een skilift, daar moet ik dan wel een grote aanpassing voor maken. Er moet dan een berglandschap worden toegevoegd. En een lift is ook nog niet zo eenvoudig. Het dorp kán ook bijna niet uitbreiden want dan kunnen we niet meer zitten en ik heb wel een kerstboom maar weet eigenlijk niet waar ik die neer moet zetten.”


GALGENWAARD Tenslotte de hamvraag over het Stadion. Want vorig jaar sprak Ferry zijn wens uit om ook nog het stadion aan zijn dorp toe te kunnen voegen. Zijn broer is zelfs op jacht geweest om een stadion op schaal te laten maken. Helaas was dat echt niet haalbaar. Maar midden voor het Spoorwegmuseum en tussen het station staat het Stadion statig te pronken in zijn dorp. ,,Wij hadden al een 3-D puzzel van de Dom, ik heb deze leverancier een mail gestuurd of zij deze ook van het Stadion konden maken. Tot mijn verrassing kreeg ik drie weken geleden een telefoontje dat het stadion in 3D beschikbaar was! Het is dus gelukt,” zegt hij voldaan. ,,Laat kerst 2020 maar komen, wij zitten er gezellig bij.”

Kerstversieringen in huize Rowaan
Kerstversieringen in huize Rowaan
Kerstversieringen in huize Rowaan
Kerstversieringen in huize Rowaan
Kerstversieringen in huize Rowaan
Kerstversieringen in huize Rowaan