Bewoners ecowijk Mandora bij ingebruikname van de elektrische deelauto eind 2017
Bewoners ecowijk Mandora bij ingebruikname van de elektrische deelauto eind 2017 W. Jonkers

Energie opslaan in deelauto's?!

13 december 2020 om 21:15

Je hebt er vast al over gehoord. 'Van gas los' en 'de energietransitie' en dus zullen we onze toekomstige energievoorziening voor een steeds groter deel via zon en wind opwekken. Maar de zon schijnt 's nachts niet, de wind waait niet altijd en dat geeft fluctuaties in het stroomnet dat ook overbelast kan worden op zonnige dagen met veel wind.

Deze fluctuatie kan thuis opgevangen worden met een 'powerwall'. Die heeft een capaciteit van 13,5 kWh en kost zo'n €7.000. Beter je geld stoppen in een elektrische auto: de gemiddelde capaciteit van accu’s in elektrische auto's is nu 60kWh en daar kan een gemiddeld huis 1 week stroom uit halen. Zo'n systeem noemt men V2H (vehicle to home). Deze systemen zijn nog in ontwikkeling, maar V2G (vehicle to grid) is in Utrecht al tot wasdom gebracht. Mede dankzij de inzet van Houtenaar Hendrik Moons rolt We Drive Solar dit concept nu uit naar de hele regio Utrecht met inmiddels ruim 300 laadpalen die niet alleen de auto opladen, maar ook stroom uit de auto halen als dat nodig is.

Ook in Houten wordt aan deze ontwikkeling gewerkt. Er staat een We Drive Solar auto in de Ecowijk Mandora en op termijn komen bij een aantal nieuwbouwprojecten elektrische deelauto’s. Wijnand Jonkers van Mandora: “De auto in onze wijk wordt gedeeld door 4 huishoudens. We hebben een abonnement gebaseerd op onze rijbehoefte. Bijvoorbeeld een maandabonnement van € 89 waarmee je 4 dagen in de Renault Zoë rijdt á €0,18/km of een Tesla Model 3 á €0,26/km, incl. oplaadkosten. We willen zo naar Altijd Groen, zodat we op elk moment van de dag groene stroom benutten en de opslag in elektrische auto’s zal hierbij een cruciale rol spelen.“

Belangstelling voor zo’n leenauto? Meld je aan op WeDriveSolar.nl Er staat al een laadpaal + auto in de Robiniahout voor u klaar en in de Raaigras komt de auto er aan.