De perenboomgaard in bloei
De perenboomgaard in bloei elly hollander

Ontwerp-bestemmingsplan Wickengaard ter inzage

14 december 2020 om 14:05

HOUTEN/SCHALKWIJK Het college van B&W heeft ingestemd met publicatie van het ontwerpbestemmingsplan Wickengaard in Schalkwijk. Vanaf 17 december ligt dit ontwerpbestemmingsplan acht weken ter inzage. Vanwege de kerstvakantie is dit twee weken langer dan gebruikelijk. Het ontwerpbestemmingsplan moet de bouw van 33 woningen achter de Wickenburghselaan en Jhr. Ramweg 26, mogelijk maken. Het gaat om acht rijwoningen, acht twee-onder-een-kapwoningen, zes vrijstaande woningen en elf appartementen.

Met de bouw van de appartementen wordt tegemoet gekomen aan de vraag naar betaalbare woningen voor starters en senioren. Jongeren willen in het dorp kunnen blijven wonen en ouderen kunnen doorstromen naar een kleinere woning.


WETTELIJKE EISEN De plek waar de woningbouw gepland is, is één van de laatste locaties binnen het bebouwde gebied van Schalkwijk waar gebouwd mag worden. Dit heeft te maken met de zgn. rode contour zoals de provincie die heeft bepaald. Dit is de grens waarbinnen de gemeente een plan voor woningbouw mag vaststellen en een vergunning kan verlenen. Het plan voldoet aan alle wettelijke eisen en past binnen het gemeentelijke beleid voor het Eiland van Schalkwijk.


PERENBOOMGAARD Op de locatie bevindt zich nu een productieboomgaard met laagstam perenbomen. Onderzoek geeft aan dat de bomen beperkt cultuurhistorische waarde hebben. Ze staan niet op de gemeentelijke lijst ‘Bomen met bijzondere waarde' en mogen in principe gekapt worden. Het behoud van de boomgaard is, met of zonder woningbouw, aan de eigenaar van het perceel.

Ontwikkelaar Dura Vermeer BV heeft op verschillende punten het plan aangepast aan de wensen van omwonenden. Zo is de weg naar en de plaats van de woningen veranderd en komen er meer rijwoningen. Ook wordt de waterhuishouding aangepast en wordt een aantal perenbomen teruggeplaatst.


NIEUW BESTEMMINGSPLAN Om de bouw mogelijk te maken, moet de gemeenteraad een nieuw bestemmingsplan vaststellen. Het ontwerpbestemmingsplan ligt vanaf 17 december 2020 tot en met 11 februari 2021 ter inzage. Belanghebbenden kunnen hierop reageren door een zgn. zienswijze in te dienen bij het college van burgemeester en wethouders, Postbus 30, 3990 DA Houten. De gemeenteraad neemt de zienswijzen mee in de besluitvorming over het bestemmingsplan.