De Noordwaard is een belangrijke stopplaats voor grutto's tijdens de trek
De Noordwaard is een belangrijke stopplaats voor grutto's tijdens de trek Hans Gebuis

De 328 vogelsoorten van de Biesbosch

30 november 2020 om 14:03

WERKENDAM Een pil van 570 bladzijden, 328 vogelsoorten, 638 foto’s en dik 4 jaar werk: op 12 december verschijnt de Avifauna van de Biesbosch, een boek waar je – bijna letterlijk – maar moeilijk omheen kunt. Sander Terlouw legde er, net als de vier andere auteurs, zijn ziel en zaligheid in, omdat de Biesbosch hem blijft fascineren. ,,Ik word steeds verliefder op dit gebied.”


Bij ‘avifauna’ zullen de meeste niet-vogelaars denken aan het vogelpark in Alphen aan de Rijn. Met avifauna wordt echter ook de uitgebreide beschrijving van de vogelwereld in een bepaald gebied bedoeld. In dit geval dus de Biesbosch, een enorm natuurgebied dat zich uitstrekt aan weerszijden van de grens tussen Zuid-Holland en Noord-Brabant. De grootte en diversiteit van het gebied maken dat het bij voorbaat een gigantische klus zou worden om de vogelwereld en alles wat daarmee te maken heeft te beschrijven. Sander Terlouw (37) besefte dat terdege toen dat idee voor het eerst bij hem opkwam: dit was te groot voor één persoon. Gelukkig wist hij in 2016 vier andere mannen te strikken die het avontuur wel met hem wilden aangaan, namelijk Albert de Jong, Rob Haan, Hans Gebuis en Reinier Jaquet. Nu, ruim 4 jaar later, is het zover: de Avifauna van de Biesbosch heeft het levenslicht gezien.


IJSVOGEL Terlouw beaamt dat het een enorme klus is geweest, maar dat het de voldoening extra groot maakt dat het boek er nu is. Hij vertelt het terwijl hij met de verslaggever over de waterpartijen van Hardenhoek staat te kijken, onderdeel van het ‘nieuwe’ natuurgebied de Noordwaard, ten westen van Werkendam. Aan het begin van het interview schiet een ijsvogel langs ons heen, en laat dat nou net de soort zijn waardoor Terlouw ooit aan het vogelen sloeg: ,,Eigenlijk was ik een visser. Maar op een gegeven moment zag ik een blauw vogeltje en moest ik weten wat dat was. Uiteindelijk bleek dat de ijsvogel te zijn en ik vond dat zo’n mooi dier dat ik mijn hengels heb ingeruild voor een verrekijker.”

Een pil van 570 bladzijden, 328 vogelsoorten, 638 foto’s en dik 4 jaar werk: op 12 december verschijnt de Avifauna van de Biesbosch, een boek waar je – bijna letterlijk – maar moeilijk omheen kunt. Scan de qr-code en lees direct het uitgebreide verhaal en bekijk de schitterende foto's over de totstandkoming van het boek

Afbeelding
Sander Terlouw, in Hardenhoek. Een van de vele prachtige gebieden om vogels te kijken in de Biesbosch