Energie besparen via energiescan

28 november 2020 om 08:04

HOUTEN Bedrijven verbruiken veel energie. Stichting !mpact Houten heeft een energiescan voor bedrijven ontwikkeld om besparingsmogelijkheden te ontdekken. Wilko Kistemaker en Sylvia Groen begeleiden bedrijven daarbij. Zij hebben 2 deelnemers geïnterviewd.


Wat heb je via de energiescan opgestoken? Gerard-Jan (GJ) van Bruinessen, van Fagerhult (verlichtingsoplossingen): "We hebben het verbruik uit elkaar getrokken en dat inzicht geeft een basis voor besparing. Het bleek dat op een decoratief component veel verbruik kan worden bespaard. De airco eerder uitzetten helpt ook flink."


Kevin (K) Jansen van Food ’n Mood (catering): "We weten nu exact wat het energieverbruik is per maand, en wat we terug kunnen verdienen."



Welke besparende maatregelen zijn al genomen en welke komen er nog bij? GJ: "Ons magazijn is verlicht met LED met sensoren zodat de verlichting wordt uitgeschakeld in de delen van het magazijn die niet gebruikt worden. Dit was TL die alles tot 10 uur per dag verlichtte. Ook ‘s nachts bleef een deel van onze verlichting aan. Dit wordt nu uitgeschakeld. We gaan naar elektrische auto’s. De bovenverdieping, zal naar behoefte worden ingeschakeld. Met !mpact Houten gaan we zoeken naar andere bespaarmogelijkheden."

K: Volledig LED en energiezuinige apparatuur. Tevens een warmte terugwin systeem. We maken plannen voor een sedum dak en zonnepanelen.



Hoe kan dit bijdragen aan de bedrijfsdoelen op dit gebied? GJ: "In 2025 willen we CO2 neutraal zijn. We bekijken per project naar kosten en opbrengsten." K: "Het bedrijf wordt gezonder en energiezuiniger. We behalen op de langere termijn een beter resultaat.


Waarom zouden jullie andere bedrijven aanraden ook een Energiescan aan te vragen? GJ: "Het geeft je verrassende inzichten en door het verbruik uit elkaar te trekken blijkt het eenvoudig om grote winst te halen." K: "Vanwege het milieu en de duurzaamheid waar wij als Food ‘n Mood ook mee bezig zijn." Voor meer informatie over de energiescan en reacties: info@impacthouten.nl.