De bussen van UOV en Syntus op Utrecht CS
De bussen van UOV en Syntus op Utrecht CS Provincie Utrecht

Vervolgonderzoek reisgedrag

1 december 2020 om 09:25

UTRECHT De provincie Utrecht voert een vervolgonderzoek uit naar de effecten van de corona maatregelen op het reisgedrag van de inwoners. Na een eerder onderzoek in mei te hebben gedaan, komt daarmee een actueel beeld beschikbaar van het reisgedrag.


Door inwoners te vragen naar hun reisgedrag krijgt de provincie Utrecht actueel inzicht in de impact van de beperkende maatregelen rondom corona op het verkeer en openbaar vervoer. Ook komt er zo inzicht of reizigers nu anders denken over het gebruik van bus en tram dan in begin mei, toen de beperkingen van de eerste lockdown van kracht waren. De gegevens worden verzameld door onderzoeks- en adviesbureau Moventem.

In de online enquête worden vragen gesteld naar de ervaringen met thuis werken en thuis studeren. Gevraagd wordt hoe dit beleefd wordt en of men verwacht blijvend anders te werken, te vergaderen, te leren en sociale contacten te onderhouden. In het onderzoek krijgt de veiligheid van het regionaal openbaar vervoer bijzondere aandacht, zoals het verplicht gebruik in het openbaar vervoer van mondkapjes. Gekeken wordt naar de maatregelen die zijn genomen in het regionaal OV om reizigers veilig gebruik te laten maken van bus en tram: wat betekent dit voor het feitelijk gebruik van het OV en de beleving bij de reizigers?

De online vragenlijst beschikbaar die door iedereen kan worden ingevuld. Dit is mogelijk tot 13 december. Ga daarvoor naar www.moventem.nl/utrecht


Ontdek het gymnasium op Lek & Linge

CULEMBORG Voor leerlingen uit groep 8 breekt een spannende tijd aan; het kiezen van een middelbare school. Door het coronavirus wordt het bezoeken van een school lastig. Daarom organiseert Lek en Linge in Culemborg op woensdag 9 december speciaal een online informatieavond voor leerlingen én hun ouders die nieuwsgierig zijn naar het gymnasium.


Grieks en Latijn zijn de klassieke talen die het gymnasium zo bijzonder maken. Je leert teksten lezen en vertalen. ,,Het is echt ontzettend leuk’’, aldus Wouter, leerling in het vierde leerjaar. ,,Het is mysterieus, het neigt zelfs naar geheimtaal. Je doet iets wat niet veel anderen doen.’’ Bovendien helpen de klassieke talen hem bij het leren van andere talen, zoals Frans. ,,Veel woorden uit het Latijn lijken op de Franse woorden. Als je talen leuk vindt, is het zeker een voordeel.’’

Cultuur speelt ook een belangrijke rol, bijvoorbeeld hoe de Grieken en Romeinen vroeger leefden. Docente Kris Gielink kan dit beamen. ,,Het bijzondere aan ons gymnasium is dat wij de klassieke wereld tot leven brengen.'' Kortom; voor nieuwsgierige en onderzoekende leerlingen die een uitdaging niet uit de weg gaan, is het gymnasium -al dan niet tweetalig- op Lek en Linge dé plek.

De online informatieavond begint om 19:00 uur. Er zijn diverse workshops waarvoor je je kunt inschrijven. Aanmelden kan via www.lekenlinge.nl.