De kinderboerderij van Buitenwereld
De kinderboerderij van Buitenwereld Archief BDUMedia / TS

Toekomst Stichting Buitenwereld onzeker

2 november 2020 om 15:01

HOUTEN De kinderboerderij en speeltuin van Houten zijn vertegenwoordigd in Stichting Buitenwereld. Deze stichting heeft door de jaren heen organisatorische en financiƫle problemen gekend en is sterk afhankelijk van gemeentelijke subsidie. Sinds deze week is de toekomst van de stichting onduidelijk, omdat de gemeentelijke subsidie zal stoppen.

De reden voor de gemeente om de subsidie te stoppen, is het gebrek aan vertrouwen in de stabiliteit van de organisatie, de toekomst van de stichting en de verwezenlijking van haar visieplan. Het recentelijke aangekondigde aftreden van het bestuur bovenop de bestaande problemen is nu de aanleiding de exploitatievergoeding te stoppen per 1 december.


Stichting Buitenwereld heeft al jaren moeite om financieel het hoofd boven water te houden en leunt zwaar op subsidie van de gemeente. Onderliggende problemen zijn o.a. de organisatiestructuur, meerdere bestuurswisselingen in korte tijd, bedrijfscultuur en het gebrek aan vrijwilligers. Gaandeweg corona-jaar 2020 is een aantal bestuursleden afgetreden, en het lukte niet nieuwe bestuursleden te vinden. Hierdoor werd de ambitie de stichting stabieler te maken steeds minder bereikbaar, terwijl de werkdruk voor de gebleven bestuursleden groter werd.

De stichting kan momenteel niet door ontwikkelen op haar eerder gevormd visieplan. Het visieplan betreft een plan om uit te breiden met een paviljoen om op deze manier meer horeca-inkomsten te genereren en daarnaast ruimtes te verhuren aan particulieren en bedrijven. Hierdoor zou er een minder subsidie-afhankelijke stichting gecreƫerd worden. Echter gezien de recentelijke ontwikkelingen ziet de gemeente deze plannen niet verwezenlijkt worden en zegt zij het vertrouwen in de stichting nu op.

De gemeente heeft de intentie om de faciliteiten van de stichting, de kinderboerderij en de speeltuin, te behouden voor Houten. Echter in een andere organisatievorm.


De gemeente zal zich komende tijd beraden over de toekomst en gaat zoeken naar een nieuwe exploitant om de kinderboerderij en de speeltuin in Houten voort te kunnen zetten. De kans is groot dat Buitenwereld haar deuren zal moeten sluiten eind 2020. Het is nog niet duidelijk hoe snel deze weer open gaan voor het publiek.