Afbeelding
Jos Spier

Libellen uit een tuinvijver

2 november 2020 om 13:50

HOUTEN Libellen zijn kunstige vliegers. Ze bereiken grote vliegsnelheden, maar kunnen ook stilstaan in de lucht. Maar libellen kunnen ook sluipen. Of specifieker, uitsluipen. Daar nemen ze flink de tijd voor. En als je geluk hebt kan je het zelf zien. Gewoon in je eigen tuinvijver, vertelt Jos Spier uit Houten, ecoloog van het bekende ecologisch adviesbureau Bureau Waardenburg uit Culemborg.
,,Al een jaar of zes heb ik een leuke vijver in mijn tuin. Een vijver waar ik heerlijk aan kan zitten en lekker in kan turen. En uiteraard zijn alle dieren welkom. Niet alleen kikkers en padden, maar ook waterdieren als slakken, haften en libellen. En ik kijk (nog steeds) toe.
Dat er libellenlarven zaten in mijn vijver had ik al eens gezien. Monsterachtige waterdieren met grote ogen en vervaarlijke kaken. Rovers zijn het, ze leven allerlei prooidieren van wormpjes tot insectenlarven. Afhankelijk van de soort verblijven ze enkele maanden tot enkele jaren in het water alvorens ze uit het water kruipen.
Op een mooie dag begin juni 2020 mocht ik dit waarnemen. Ik zag er eentje hangen aan de zwanenbloem.
Na enig speurwerk in boeken en navragen bij collega's bleek het te gaan om een blauwe glazenmaker. Hij is een van de meest waargenomen libellen en met een lengte van ongeveer 7 cm een van de grotere soorten.

p Scan de QR-code en lees gelijk het hele Premium artikel op www.HoutensNieuws.nl


De blauwe glazenmaker is veel minder blauw dan de naam doet vermoeden. Het achterlijf is donker met een mozaïektekening van licht gekleurde vlekken. De zijkant van het borststuk is grasgroen met dikke zwarte naadstrepen. De schouderstrepen zijn verbreed tot brede groene vlakken. Bij het mannetje zijn de ogen aan de bovenkant blauw.

BLADAFVAL Gewoonlijk duurt de levenscyclus van de blauwe glazenmaker twee jaar. De eerste winter brengt hij door als ei, de tweede winter als larve. De larve groeit op in modderige beschaduwde poelen of tuinvijvers met veel modder en bladafval (dat klopt dan toch met mijn vijver). Daarom is hij ook vaak de enige libel die daar voorkomt doordat andere soorten wat kieskeuriger zijn (laat ik dan toch ook wat waterjuffers in de tuin treffen, dus zo vies is mijn vijver toch ook weer niet).

Het uitsluipen gebeurt meestal in de maanden juli en augustus. In mijn geval dus juni (het betrof een warm jaar). Ik vond het weer een mooie waarneming uit mijn eigenste vijver. Je hoeft er je tuin dus niet voor uit.


door Jos Spier, Ecoloog Bureau Waardenburg

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
De tuinvijver in Houten