Mirjam is schrijfster van verschillende boeken over stilte en rust
Mirjam is schrijfster van verschillende boeken over stilte en rust Bemind fotografie

Mirjam van de Vegt ziet kracht in rust

2 november 2020 om 13:53

HOUTEN Ze schreef twintig verschillende boeken over stilte en rust, daarvan werden 50.000 exemplaren verkocht. Deze maand verscheen haar nieuwste boek 'De kracht van rust’. ,,Waar ik vijftien jaar geleden zei dat stilte niets voor mij was, ben ik er nu door geïntrigeerd”, zegt auteur en stiltetrainer Mirjam van der Vegt. Door een burn-out werd stilte haar grootste avontuur. Ze leerde haar diepste kern kennen en begeleidt mensen als medepelgrim vanuit haar eigen ervaringen. ,,Ik zet mensen door rust in hun kracht.”


Irene van Valen

Van der Vegt is 42 jaar oud, getrouwd met Alex en moeder van twee kinderen. Als jong meisje was duidelijk dat ze schrijver zou worden. Ze werkte tien jaar lang als journalist en auteur bij de Evangelische Omroep (EO). Ze werkte mee aan documentaires en artikelen tot ze een burn-out kreeg. ,,Mijn kind verschonen en anderen helpen kon ik niet meer. Ik werd zelf afhankelijk. Ik had net mijn passie ontdekt; een boek schrijven. De arts zei dat ik nooit meer zou kunnen schrijven. Mijn grote vraag werd: wie ben ik als ik niets meer kan?”


SAMENGAAN Uiteindelijk ontdekte ze haar kracht in de gedachte dat ze ademde en dus bestond. Die adem ziet ze als Gods geschenk. ,,Het gaf me bestaansrecht van waaruit ik mijn leven oppakte. De gedachte dat ik genoeg was en geliefd zonder iets te presteren, raakte me diep. Dat is genade.” Ze moest gedwongen stilte, verplichtte rust houden. In die periode deed ze interessante ontdekkingen over rust en stilte. ,,Mensen nemen moeilijk vrijwillig stilte, terwijl rust en werk goede vrienden zijn.” Waar mensen rust zien als oponthoud of er geen tijd voor maken, stelt het ze in staat tot grootse dingen als rust en werk samengaan.


SPELEN ,,Ieder mens heeft een spanningsboog van vier uur per dag. Bedenk aan het begin van de dag waar je die concentratie aan wilt besteden. Het is belangrijk in plaats van steeds te streven, te spelen.” Daarmee bedoelt ze dat we mogen werken vanuit een zaaihouding in plaats van alleen gericht te zijn op de oogst, ofwel het resultaat. ,,Gun jezelf mislukkingen, je mag leren."


ONLINE Op HoutensNieuws.nl leest u over haar eigen verwondering, hoe haar nieuwste boek aansluit bij de huidige crisisen trainingen.

Afbeelding