De corona teststraat in Bunnik
De corona teststraat in Bunnik Agnes Corbeij

Sneltest-straat in Bunnik

19 oktober 2020 om 14:21

BUNNIK Sinds september heeft het bedrijf het bedrijf World Health Laboratories een corona teststraat op eigen terrein. Bestuurder Emar Vogelaar woonde jarenlang in Bunnik en vertelt over het ontstaan van dit bedrijf en de teststraat.


Emar Vogelaar is bestuurder van World Health Laboratories in Bunnik. Als chemicus werkte hij onder meer bij het huisartsenlab in Utrecht (het huidige Saltro) en het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis (het huidige Sanquin).

In 1982 nam Vogelaar het preventief centrum over, dat onderdeel had uitgemaakt van het huisartsenlab, maar failliet ging. ,,Zo werd ik ondernemer, samen met dokter Robert Linschoten.” Dit centrum was gevestigd in hetzelfde pand als het huisartsenlab in Utrecht. Het bedrijf van Vogelaar en Linschoten heette MDPC (Medisch Diagnostisch en PreventieCentrum). Dat was een instituut dat preventief onderzoek uitvoerde voor personeel van bedrijven en particulieren. ,,In Bunnik maakte de BAM hier onder andere gebruik van. We hadden zelfs een onderzoekwagen die onderzoeken deed voor Europees Octrooibureau in Rijswijk en München. Het Europees Laboratorium voor Nutriënten kwam hieruit voort." Hier werden tests uitgevoerd voor artsen en diëtisten, om te bepalen hoeveel nutriënten er in het bloed van hun patiënten zaten. De behandelaars namen de uitkomst van de test mee in het bepalen van hun verdere behandeling. Eind jaren 90 verhuisde dit laboratorium naar Bunnik.


COVID-19 Inmiddels is Vogelaar 76 jaar oud, maar hij is door de tweede golf weer te vinden in het pand aan de Regulierenring. In maart nam het bedrijf de eerste COVID-19 testen af. ,,Dat waren antistof-testen. Die werden toen niet goedgekeurd door de commissie van het ministerie, ze waren niet betrouwbaar genoeg.”

Sinds september is er een teststraat bij WHL aan de Regulierenring. Deze heeft geen directe link met de GGD, die de meeste testen in Nederland uitvoert en dat gratis doet. Daarnaast zijn er andere testlocaties in Nederland die tegen betaling snellere testen uitvoeren, waarbij de geteste dezelfde dag de uitslag krijgt, in Bunnik staat dus een van die testlocaties.

p Lees op www.HoutensNieuws.nl Premium welke testen hier worden uitgevoerd en waarom tientallen mensen per dag zich hier laten testen.

Tientallen mensen komen dagelijks naar Bunnik voor de test. Vogelaar: ,,Op dit moment worden er zo’n 40 mensen op een dag getest. De uitslag volgt dezelfde dag nog.” Dat is dan ook de belangrijkste reden om niet naar de GGD te gaan, maar naar een ander laboratorium. Vogelaar: ,,Voor veel werkgevers kan het nuttig zijn om het personeel te laten testen zodat ze weer aan het werk kunnen of in quarantaine moeten gaan. Andere besmettingsbronnen kunnen dan snel en effectief worden opgespoord. Verder bijvoorbeeld zakenlieden die naar het buitenland moeten vliegen en daarvoor een negatieve test moeten kunnen laten zien op het vliegveld.”

Een andere reden is dat je bij de GGD eigenlijk niet terecht kunt als je geen klachten hebt. Bij andere laboratoria soms wel. Beide tests afnemen in Bunnik kost 89 euro. Vogelaar verwacht dat hij mede samen met anderen op korte termijn ook op andere plaatsen teststraten kan openen.

door Agnes Corbeij

Emar Vogelaar (rechts) met een van zijn medewerkers in de teststraat.
Corona Teststraat in Bunnik