Marieke met producten uit de streekbox
Marieke met producten uit de streekbox Irene van Valen

40 dagen eten uit de streek

19 oktober 2020 om 14:14

HOUTEN ‘40 dagen eten uit de streek’ is een project dat ontstond in de Foodvalley. ,,Met deze challenge willen producenten en consumenten uit de regio voedsel dat dichtbij huis wordt geproduceerd introduceren bij een breder publiek”, zegt Marieke Duijts, communicatie & persvoorlichter bij Ede Marketing en betrokken bij dit project. Ze woont in Houten en doet mee aan deze challenge. ,,Het verkleinen van je ecologische voetafdruk begint bij jezelf. Dit experiment biedt een eerste stap om seizoensgebonden en duurzame producten te eten.”


Irene van Valen

CHALLENGE Bij deze challenge, die loopt van 3 oktober tot 12 november, kopen mensen wekelijks een streekbox met producten uit de regio Foodvalley. Men koos bewust voor 40 dagen omdat mensen die tijd nodig hebben om nieuwe gewoonten aan te leren. ,,Eten uit de streek trok mij al langer aan. Ik fiets graag richting ’t Goy. Mijn driejarige zoon vindt fruit kopen leuk. Het maakt hem bewust van ons voedsel en waar het vandaan komt. Dat vind ik belangrijk. De combinatie van werk en gezin maken het moeilijk om de hele regio door te rijden op zoek naar streekproducten. Deze streekbox, die ik op zaterdag bij een producent ophaal en waar alles in zit, maakt het gemakkelijk. Ik haal de box op met onze elektrische auto”, lacht Marieke.


STREEKBOX De Streekbox bevat producten voor vijf warme maaltijden. Voor drie maaltijden zijn recepten bijgevoegd. Marieke heeft inmiddels twee boxen opgehaald: ,,Naast de producten voor de maaltijden zit er ook brood, melk, boter, beleg en kaas in. Een product als jam zit er niet altijd in, want je hebt niet elke week een nieuwe pot jam nodig. Daar is rekening mee gehouden.” Het blijkt een uitdaging om alles uit de streek te halen. ,,De initiatiefnemers wilden in de eerste box spinazie en postelein doen, maar die groenten waren nog niet klaar voor de oogst.” Er bestaan twee boxen: een Flexbox met vlees en een Vegabox, zonder vlees. ,,In de laatste is het zoeken naar voldoende producten met de juiste voedingsmiddelen om volwaardige maaltijden te leveren.”


p Op houtensnieuws.nl leest u welke producenten meewerken aan de streekbox, de gevolgen van de grotere vraag naar geitenzuivel en hoe Marieke de streekbox zelf ervaart.