Links Simeronie en rechts Nastasja, zij moedigen aan om te bewegen zelfs als het regent
Links Simeronie en rechts Nastasja, zij moedigen aan om te bewegen zelfs als het regent Irene van Valen

Blijf buiten bewegen en zing

20 oktober 2020 om 10:13

HOUTEN Corona verandert ons leven. Huisartsen Sandra van Haren en Marcel Ebbing, fysio– en manueeltherapeut Nastasja van den Hoven, psycholoog Gea Procee, slaapoefentherapeut Simeronie Dobbe en predikant Richard Roest delen hun ervaringen en tips zodat u volhoudt in deze onzekere tijd.


Irene van Valen

Alle professionals raden aan te bewegen en het liefst buiten. ,,Blijf in vorm en zorg dat bewegen een gewoonte blijft. Hou vast aan een goed dagelijks ritme, zodat je niet teveel ontregeld raakt”, zegt Sandra van Haren. Marcel Ebbing vult aan: ,,Blijf in conditie door te wandelen of fietsen. Ga naar buiten op rustige momenten of plekken en vermijdt drukke binnensteden.” Nastasja van den Hoven wijst op het advies om minimaal 20 minuten per dag matig intensief te bewegen. ,,Ga wandelen of fietsen, zet muziek aan tijdens het huishouden en zet het wat harder als de buren weg zijn. Het zet je in beweging. Kom met een zittend beroep ieder half uur in beweging. Al haal je maar koffie. Sta of loop tijdens het bellen.” Gea moedigt aan een frisse avondwandeling te doen. Het helpt het hoofd vrijer te maken. ,,Tuinieren is effectief tegen depressieve gevoelens. Afwisseling in je dag is belangrijk. Wissel huishouden, hobby en werk af” zegt Gea Procee. Simeronie Dobbe legt uit: ,,Ga het liefst voor 11.00 uur naar buiten. Dan zit het meeste blauwe licht in de lucht. Dat is nodig voor de afname van melatonine, waardoor je beter wakker wordt. In het donker wandelen helpt bij de aanmaak van melatonine en bevordert goed slapen.


HUISARTSEN Van Haren en Ebbing zijn als huisartsen het eerste aanspreekpunt en een luisterend oor voor patiënten. De klachten die zij zien zijn niet alleen van lichamelijke of psychische aard, maar ook financieel door onzekerheid rondom inkomen en werk. Daar komt angst voor het coronavirus bij, onder andere omdat mensen een kwetsbare gezondheid hebben. Al deze problemen veroorzaken stress. Van Haren: ,,Ik verwijs mensen door naar de fysiotherapeut, specialist, praktijkondersteuner of van Houten&co, waar vrijwilligers door bellen of beeldbellen aandacht geven aan mensen die hun verhaal willen delen of eenzaam zijn.” Ze merkt op dat patiënten de praktijk bellen als zij geen gehoor krijgen bij de GGD voor een coronatest. ,,Wij kunnen een test niet inplannen of bespoedigen. Wij hebben als huisartsen geen invloed op de werkwijze van de GGD.”


THUISWERKEN Door meer thuiswerkers, zien huisartsen meer patiënten met hoofdpijn en klachten in de nek, schouders en armen. Zij worden doorverwezen naar onder andere fysiotherapie. Van Hoven zegt: ,,Door thuiswerken vervaagt de grens tussen privé en werk, waardoor de emmer overloopt en men meer pijn en stres gerelateerde klachten ervaart. Richt een rustige werkplek in. Dat dempt overprikkeling.” Ze merkt op dat een laptop geen geschikte werkcomputer is, tenzij men werkt met een los toetsenbord en het scherm op hoogte plaatst. Dobbe raadt aan privé en werk te scheiden door niet te werken waar je eet. ,,Waar de computer staat kun je niet voldoende ontspannen. Richt je werkplek goed in en wissel regelmatig van houding.

p Scan de qr-code, op houtensnieuws.nl Premium lees je alle praktische, bruikbare tips van de professionals.

Afbeelding