Rino Jonkers en Ellen Standhardt-Jonkers zijn een petitie Ontwerp Ruimtelijke Koers gestart
Rino Jonkers en Ellen Standhardt-Jonkers zijn een petitie Ontwerp Ruimtelijke Koers gestart Annette Stolk

Petitie Ruimtelijke Koers

20 oktober 2020 om 10:24

HOUTEN Rino Jonkers en zijn zus Ellen Standhardt-Jonkers zijn een petitie Ontwerp Ruimtelijke Koers Houten 2040 gestart. Ze vinden dat de kiezers van Houten, door de wijze waarop B&W de plannen voor de bouw van 5.800 woningen hebben gepresenteerd, buiten spel zijn gezet. “Als we niet uitkijken, zal het dorpse karakter van Houten onomkeerbaar veranderen.”


Annette Stolk – de Vries

Rino en Ellen zijn kinderen van voormalig Houtens wethouder Jonkers. Twintig jaar lang was hij namens het CDA wethouder Volkshuisvesting. Samen met stedenbouwkundige Robert Derks heeft hij grote invloed gehad op de ruimtelijke ontwikkeling van Houten. “We zijn het aan onze vader verplicht iets aan deze plannen te doen. We kunnen het dorp niet laten verkwanselen.”


VOORBEELD “Houten is een groeikern die als voorbeeld heeft gediend voor Nederland en de hele wereld. Men komt uit China en Japan naar hier om kennis te nemen van de wijze waarop er is gebouwd. Mensen die hier wonen doen dat met volle tevredenheid,” vertelt Rino. Ellen: “Het idee van mijn vader is altijd geweest dat inwoners elkaar moeten ontmoeten. Of dat nu is bij een kerk of een (sport) vereniging. Je springt van je fiets en maakt even een praatje. Je hoort ergens bij, je leeft niet anoniem. In al die jaren dat Houten een groeitaak had is het dorpse karakter bewaard gebleven. Dat is een wezenlijk onderdeel van het Houtense DNA. De hoogbouwplannen leiden tot anonimiteit en getuigen van zielloos bouwen.”


PETITIE In de petitie staat dat de besluitvorming over het Ontwerp Ruimtelijke Koers ondemocratisch is. Rino: “In 2015 heeft de gehele gemeenteraad gezegd dat met 50.000 inwoners Houten een schaalniveau heeft bereikt waar mensen elkaar nog kennen en herkennen. Ze zegt hier waarde aan te leggen en daarom, na eerdere groeitaken in de jaren ‘80 en ’90, niet meer te kiezen voor een nieuwe groeitaak. Bij de verkiezingen van 2018 heeft geen enkele partij gezegd te gaan voor grootschalig bouwen. Waarom dan nu op 8 december beslissen over de bouw van 5.800 nieuwe woningen? Ik zou zeggen: maak nu even pas op de plaats en leg deze vraag voor bij de volgende verkiezingen in maart 2022.


Scan de qr-code en lees gelijk op www.houtensnieuws.nl verder over het raadgevend referendum

Afbeelding