Burgemeester Isabella ontvangt het eerste exemplaar
Burgemeester Isabella ontvangt het eerste exemplaar Frank Magdelyns

Boek over oorlogstijd Houten

15 oktober 2020 om 19:43

'T GOY Er is een nieuw boek uitgekomen over de Tweede Wereldoorlog in Houten en omliggende dorpen. Afgelopen donderdag nam burgemeester Isabella het eerste exemplaar van het boek 'Tweede Wereldoorlog in Houten, ’t Goy, Tull en ’t Waal & Schalkwijk' in ontvangst van auteur Otto Wttewaall.

Het boek is verschenen vanwege de bevrijding 75 jaar geleden en het jubileumjaar waarin we leven. Oorspronkelijk zou het boek in mei uitkomen, maar door de komst van het coronavirus kwam daar vertraging in. Het is niet de eerste keer dat gepensioneerd stadshistoricus Wttewaall een boek over de Tweede Wereldoorlog uitbrengt. Eerder gebeurde dit in 2005. Maar er zijn meerdere redenen om een nieuwe uitgave uit te brengen stelt hij. ,,Er zijn nieuwe gegevens boven water gekomen over die jaren, steeds meer archieven gaan open en dankzij internet is er meer en sneller iets te vinden. Ook over de Joodse slachtoffers zijn nieuwe inzichten ontstaan en door contacten die ik heb gehad met verzetsstrijders en familieleden van slachtoffers zijn meer verhalen bekend.”
Burgemeester Isabella sprak zijn waardering uit voor het werk dat is verricht en de bronselectie die is toegepast. ,,Er zijn steeds minder mensen die iets kunnen vertellen over deze zeer bijzondere tijd. Het boek laat familieverhalen tot leven komen.” Isabella zegt het belangrijk te vinden dat de inwoners en zeker de jeugd het verhaal van de oorlog kennen, zodat zij de vrijheid op waarde weten te schatten. Hij riep de aanwezigen op het boek te kopen en goed te lezen.
Het boek laat zien dat de impact van de oorlog en de bezetting in Houten en omliggende dorpen veel groter is geweest dan men in eerste instantie zou denken. ,,We hadden de gevechten in de meidagen van 1940, de inundaties en het evacueren van de gehele bevolking. Met name in de laatste acht maanden van de oorlog als de geallieerden steeds verder oprukken, beleeft menig inwoner angstige momenten. Niemand wist hoe lang het zou duren, hoeveel slechter men het nog zou krijgen”, zegt Wttewaall. Het boek telt 144 pagina’s en kost € 24,95. Het is verkrijgbaar in de boekhandel bij The Read Shop (Oude Dorp en Castellum), De Kler en Primera op Het Rond en bij De Spar in Schalkwijk. U kunt het boek ook afhalen na afspraak op landgoed Wickenburgh bij de auteur thuis.




aLees meer op www.houtensnieuws.nl