Van A: energiezuinig en goed geïsoleerd tot G: er moet nog veel gebeuren.
Van A: energiezuinig en goed geïsoleerd tot G: er moet nog veel gebeuren. Houtens Nieuws

Energielabel voor je huis nú regelen

4 oktober 2020 om 17:08

Vanaf januari 2021 wordt een nieuw energielabel voor woningen ingevoerd. Dat label gaat ca. € 190,= kosten. Dat is veel meer dan de gemiddelde prijs van € 7,50 van het huidige label, dat tien jaar geldig is.


De prijsverhoging komt doordat een vakbekwame energieadviseur naar de woning moet komen kijken. Bij het huidige label hoeft dat niet: nu kan een huiseigenaar zelf online een label aanvragen en dit online laten controleren door een adviseur.


Welk energielabel heeft jouw huis?

Het energielabel geeft een beeld van de energieprestatie van een woning. De labels variëren van A tot en met G. A is energiezuinig en goed geïsoleerd. G betekent dat er nog veel gedaan kan worden. Een energielabel moet je als verkoper bij overdracht van een woning aan de koper overhandigen.

Verstandige huiseigenaren gaan dus vóór 1 januari 2021 naar energielabelvoorwoningen.nl om daar met een gemakkelijk en overzichtelijk stappenplan online een definitief energielabel aan te vragen.


In zeven stappen een energielabel:

1. Ga naar energielabelvoorwoningen.nl en log in met je DigiD.

2. Selecteer jouw woning.

3. Controleer de gegevens, zoals bouwjaar en het woningtype.

4. Wijzig de gegevens als ze niet overeenkomen met jouw woning.

5. Heb je energiebesparende wijzigingen aangebracht in jouw woning? Zoek hiervoor bewijs bij elkaar. Bijv. foto's, een factuur van een verbouwing, een aankoop/verkoopbrochure of taxatierapport.

6. Kies een erkend deskundige uit de lijst en betaal via iDeal of via een factuur. De adviseur controleert de gegevens en registreert het definitieve label.

7. Je ontvangt het definitieve label in je mailbox. (Bron: Eigen Huis Magazine sept. 2020).