Molenzoom, nu nog wonen en werken
Molenzoom, nu nog wonen en werken TS

Nieuwe versie Ruimtelijke Koers

6 oktober 2020 om 11:01

HOUTEN Het college van burgemeester en wethouders is klaar met de behandeling van bijna 400 zienswijzen die waren ingediend op het Ontwerp Ruimtelijke Koers Houten 2040. De antwoorden van het college op alle zienswijzen zijn gebundeld in een reactienota. De zienswijzen hebben geholpen om de Ruimtelijke Koers te verbeteren en aan te passen.


door Annette Stolk – de Vries

De aanpassingen zijn weergegeven in het Concept Ruimtelijke Koers Houten 2040. In deze nieuwe uitgave van de Ruimtelijke Koers wordt nadrukkelijker uitgelegd en onderbouwd waarom bepaalde keuzes worden gemaakt. Opvallend is dat men in de nieuwe versie niet meer spreekt van Houten als stad. De ontwikkelgebieden blijven het Centrum, de Molenzoom, De Koppeling en Noordwest. Het voornemen is om van Houten-Oost een aantrekkelijk landschapspark te maken.


PRIORITEIT In de plannen van het college hebben het Centrum, de Molenzoom en De Koppeling prioriteit. Op deze locaties wordt de komende tien jaar een groot deel van de benodigde woningen toegevoegd. Er wordt gestreefd naar gebiedsontwikkeling. Dat verschilt met het verleden toen men zich alleen richtte op één locatie. Het ontwikkelgebied voor het Centrum is in de nieuwe plannen kleiner geworden. Voor de ontwikkeling van Noordwest is meer tijd nodig om meer kwaliteit in deze woon-, werk en leefomgeving toe te voegen. De gemeente wil initiatiefnemers faciliteren.


KEUZE NOORDWEST Ofschoon op de korte termijn bouwen in Houten-Oost een beter financieel perspectief biedt, kiest het college toch voor ontwikkeling in Noordwest. Het ziet in Noordwest onder anderen ruime mogelijkheden om aan de gevraagde woningbehoefte te voldoen door stedelijke woonmilieus en groene stedelijke woonmilieus met een dorps karakter toe te voegen. Bovendien kan de ontwikkeling van dit gebied mooi samenvallen met de revitalisatie van de Doornkade, die sowieso in de nabije toekomst nodig zou zijn.


MINDER HOOGBOUW De regels voor hoogbouw in het Centrum, de Molenzoom, de Koppeling en Noordwest zijn in de plannen aangepast. Er zal meer rekening gehouden worden met bestaande woningen. Er mogen geen torens van veertien verdiepingen hoog direct naast bestaan (eengezins-) woningen komen. De nieuwbouw moet straks door middel van getrapte hoogtes aansluiten bij de hoogtes van omliggende gebouwen.


RONDWEG Bij de bestaande Rondweg en Rondwegwal in Noordwest komt geen grootschalige bouw. Slechts bij de inprikkers van wijken zijn er mogelijkheden voor ontwikkeling.


GEMEENTERAAD De behandeling van de Ruimtelijke Koers in de gemeenteraad staat gepland voor 8 december 2020. Voorafgaand aan deze besluitvorming kunnen inwoners, maatschappelijke organisaties en ondernemers bij de gemeenteraad inspreken. Dit kan tijdens een Rondetafelgesprek (RTG). De gemeenteraad organiseert hiervoor vijf avonden vanaf eind oktober.

De nieuwe versie van de Ruimtelijke Koers en de Reactienota zijn te vinden op www.houten.nl/ruimtelijkekoers

Scan de qr-code en lees het hele artikel op www.houtensnieuws.nl

Afbeelding
Aanpassingen in de Ruimtelijke Koers