Deze drie vrouwen vormen het CJG team: linksboven Linde Remmelink , rechtsboven Dorine van der Varst  en onder Jacqueline Vanhouten
Deze drie vrouwen vormen het CJG team: linksboven Linde Remmelink , rechtsboven Dorine van der Varst en onder Jacqueline Vanhouten Irene van Valen

,,Opvoeden is soms lastig"

6 oktober 2020 om 10:53

HOUTEN Van 5 tot en met 11 oktober is het de week van de opvoeding. Het thema is: ‘Staan en opvallen, doe je mee?’ Centrum Jeugd en Gezin (CJG) organiseert passende activiteiten rondom dit thema. ,,Hoewel opvoeden vaak vanzelf gaat, is het soms lastig. Wij denken graag mee en geven handvatten aan ouders of kinderen die bij ons aankloppen. Wij bieden begeleiding bij opgroei- en opvoedvragen”, zegt Linde Remmelink. Zij vormt samen met Jacqueline Vanhouten en Dorine van der Varst het CJG team.

Irene van Valen

Ouders die ertegenaan lopen dat zij niet op één lijn zitten in de opvoeding of boosheid en faalangst bij hun kind zien of een kind dat gepest wordt, niet goed functioneert op school of het moeilijk heeft met de echtscheiding van de ouders, kunnen terecht bij CJG. ,,Wij proberen door vragen te stellen te ontdekken wat er aan de hand is en bieden hulp. Bij zware problemen verwijzen wij mensen door naar andere organisaties. We willen voorkomen dat problemen groter worden”, legt Dorine uit. ,,Wij zijn breed bekend en hebben contact met alle welzijnsorganisaties in Houten. Denk daarbij aan kinderdagverblijven, huisartsen, van Houten&Co en scholen.”


GRATISHet CJG valt onder het Sociaal Team. ,,Wij begeleiden mensen met eenvoudigere hulpvragen, het Sociaal Team is voor meer specialistische begeleiding. Wij bieden gratis kortdurende hulp aan. Als na tien gesprekken blijkt dat er meer hulp nodig is, verwijzen we mensen door”, zegt Jacqueline. ,,Wij hebben geen wachtlijst." CJG betrekt het netwerk van mensen erbij. ,,Het praat makkelijker met vrienden, familie, buren of mensen bij verschillende clubs, zoals het Kinderspeelcafé, Buurtgezinnen, Enter of de sportclub. Dit contact is belangrijk.”


NORMALISEREN Naast ouders en kinderen van 0 tot 18 jaar, kunnen organisaties contact opnemen met CJG als zij zorgen hebben om een kind of gezin. De ouders zijn uiteindelijk verantwoordelijk om samen te werken met CJG. ,,Wij sluiten ons aan bij wat de ouder of het kind vragen. Wij adviseren en proberen het probleem te normaliseren”, vertelt Jacqueline.


ONLINE Op houtensnieus.nl leest u over activiteiten die CJG organiseert voor professionals, ouders en kinderen en de invloed van corona op jongeren.