Architect Marco Bruijnes, wethouder Hilde de Groot overhandigt de sleutel van de oudste en meest oorspronkelijke deuren van één van de gebouwen aan de aannemer G. van der Ven uit Brakel.
Architect Marco Bruijnes, wethouder Hilde de Groot overhandigt de sleutel van de oudste en meest oorspronkelijke deuren van één van de gebouwen aan de aannemer G. van der Ven uit Brakel. ’t Pagthuijs te Houten

Restauratie Fort Honswijk gestart

6 oktober 2020 om 11:45

SCHALKWIJK De restauratie van Fort Honswijk is van start gegaan. Het komende jaar wordt er hard gewerkt aan het opknappen van de 10 gebouwen op het terrein. Wethouder Hilde de Groot verrichtte op maandag 5 oktober de symbolische starthandeling van de restauratie. Samen met architect Marco Bruijnes heeft zij de sleutel van de oudste en meest oorspronkelijke deuren van één van de gebouwen overgedragen aan aannemingsbedrijf G. van der Ven uit Brakel. De restauratie duurt tot 31 oktober 2021.

Tijdens de restauratie vervangt de aannemer kapotte bakstenen en slechte voegen en worden onder andere ramen, deuren, luiken, muren en daken hersteld. Na oplevering draagt de gemeente het fort in goede staat over aan de stichting Fort Honswijk. De stichting wordt verantwoordelijk voor de exploitatie en herontwikkeling van het fort.

Het restauratiewerk wordt voor 80% betaald vanuit een Rijkssubsidie van € 2,35 miljoen. Samen met een bijdrage van de gemeente Houten is in totaal € 3 miljoen beschikbaar voor deze grote restauratie. Dankzij subsidie van de provincie kunnen er ook duurzaamheidsmaatregelen worden uitgevoerd, zoals isolatie van de gebouwen.

Tijdens de werkzaamheden blijft het terrein van Fort Honswijk tussen zonsopkomst en zonsondergang gewoon open voor publiek. Wel zullen er soms delen van het terrein worden afgezet om de werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Het komende jaar organiseert de aannemer vijf open dagen om het publiek te informeren over de restauratie. De data komen op www.forthonswijk.eu te staan.


5 nieuwe mediatoren

HOUTEN Supertrots zijn ze bij ‘t Schoolhuys op deze vijf leerlingen uit groep 7. Na een sollicitatie en een training van 4 middagen hebben Collin, Khalil, Levi, Jade en Chelsey hun diploma tot mediator in ontvangst mogen nemen. ’t Schoolhuys is een Vreedzame School, wat inhoudt dat de school en de klas een leefgemeenschap is waarin kinderen zich verder in ontwikkelen. Ze voelen zich gezien en gehoord en krijgen een stem binnen de gemeenschap. Deze kanjers gaan op school helpen, maar vooral bemiddelen als er een conflict is, waar kinderen zelf niet uitkomen. Zo zijn de leerlingen, voor groot deel, zelf verantwoordelijk voor het leefklimaat op school.

Geslaagd voor het diploma Mediator!