Links Margot en rechts Marije, beide geestelijk verzorger in Houten
Links Margot en rechts Marije, beide geestelijk verzorger in Houten Irene van Valen

Levensvragen zijn van alle tijden

27 juli 2020 om 11:45

HOUTEN Heeft u als vijftigplusser of ernstig zieke vragen waar geen pasklaar antwoord op is en wilt u daarover praten? Dan kunt u praten met een geestelijk verzorger van Centrum voor Levensvragen (CVL). Zij bieden u een luisterend oor. In de regio Utrecht-Zuid/Lekstroom werkt het centrum met tien geestelijk verzorgers voor inwoners uit Houten, Nieuwegein, IJsselstein, Vianen en Lopik. Zij werken vanuit verschillende achtergronden en geloofsovertuigingen. In Houten werken Marije Vermaas en Margot Mulders of vraag om een andere verzorger die beter bij u past.


Irene van Valen


TRAGE VRAGEN Waarvoor heb ik geleefd? Heb ik mijn tijd goed besteed? Wat is voor mij van waarde? Wat overkomt ons met de coronacrisis en hoe kon het dat verzorgingshuizen sloten? Wat heb ik te zeggen over mijn eigen leven? Het stellen van dit soort levensvragen is van alle tijden en wordt sterker bij ernstige ziekte, eenzaamheid en overlijden. De huidige coronacrisis veroorzaakt dat mensen meer vragen stellen en erover willen praten. ,,Levensvragen zijn trage vragen. Er zijn geen pasklare antwoorden op”, zegt Marije. ,,Wij kijken naar wat voor iemand belangrijk is om verder te kunnen en zoeken de diepere laag.” Soms kunnen levensvragen in de ogen van een ander onbenullig zijn. Stel dat iemand uit een coma ontwaakt en vraagt waarom niemand zijn nagels verzorgde? Zijn zorg is hoe mensen hem zagen liggen, waar de anderen belangrijk vonden dat hij wakker werd.


SUBSIDIE Twee jaar geleden is een subsidie toegekend om mensen te helpen bij hun levensvragen en om mensen bij te staan nadat zij hoorden dat zij ongeneeslijk ziek zijn. Deze subsidieregeling loopt in ieder geval tot 2022 en ligt aan de basis van het CVL. Het is een onderdeel van het ‘Waardig ouder worden manifest’, waarbij de regering wil investeren in ouderen en ernstig zieke mensen, ernstig zieke kinderen en hun naasten. Marije en Margot werken vanuit het CVL in Houten.


MOTTO In Houten is eenzaamheid een punt van zorg. Sommigen lossen dat op door iemand actief te laten deelnemen aan activiteiten. ,,Het probleem kan echter op een ander niveau liggen”, stelt Marije. Iemand kan na zijn pensionering verhuizen en daarmee zijn netwerk kwijtraken, waardoor eenzaamheid gemakkelijker ontstaat. Iemand kan zich afvragen voor wie hij nog belangrijk of nodig is? ,,Dat is existentiële eenzaamheid waarbij het gaat om wie je bent; welke betekenis je hebt en wie nog op je zit te wachten? Het gaat om jouw betekenis en of jij je gewaardeerd voelt. Dat hangt samen met de kwetsbaarheid door leeftijd. Als niet alles meer kan, moeten anderen naar je toe komen.” Met van Houten&co wordt daarom samengewerkt in het project MOTTO, waarvan Margot de coördinator is. Vrijwilligers bezoeken hierbij ouderen thuis om met hen in gesprek te gaan en te begeleiden bij levensvragen.


ONLINE Op houtensnieuws.nl PREMIUM leest u meer over MOTTO en de waarde van de gesprekken met een geestelijk verzorger en de setting ervan. Ook leest u over de betekenis van rituelen.