Deel van de enthousiaste vrijwilligers tijdens de zomerborrel
Deel van de enthousiaste vrijwilligers tijdens de zomerborrel MZ

Het succes van EnergieRijk Houten

13 juli 2020 om 15:32

Sinds de oprichting van de Stichting EnergieRijk Houten eind 2018 is dit inwonersinitiatief voor en door inwoners van de gemeente Houten voortvarend te werk gegaan met het informeren over en helpen van bewoners bij het verduurzamen van hun woning in de energietransitie naar (aard)gasloos wonen. Uit het succes van wijkinitiatief De Hoeven Energie werd duidelijk dat er grote behoefte is om informatie over het isoleren en ventileren van je huis, het opwekken van duurzame energie of het toepassen van energiebesparende maatregelen en gedrag te krijgen en de ervaringen te delen met andere bewoners. Een signaal dus om de activiteiten van dit buurtinitiatief uit te breiden naar heel Houten.

Wat zijn de activiteiten van EnergieRijk Houten en wat doen de vrijwilligers bij ERH nu eigenlijk precies? Dit stuk geeft een inkijkje in een deel van de activiteiten en de motivatie van de vrijwilligers. Meer lees je op www.energierijkhouten.nl/vrijwilligers


ENERGIEAMBASSADEURS De Houtense energieambassadeurs hebben kennis, zijn ervaringsdeskundig en hebben hun eigen huis vaak al helemaal energiezuinig gemaakt. Ze zijn aanwezig op de thema-avonden en andere bijeenkomsten van EnergieRijk Houten en in het maandelijkse Energie BespaarCafé. Ze helpen inwoners op weg met al hun vragen over comfortabel en duurzaam wonen. Frans Versteeg is een van hen:

“Met mijn achtergrond als werktuigbouwkundig ir. weet ik veel af van fysische processen, dus ook over het gedrag van warmte en koude en vocht in een woning. Ik heb er plezier in dit op een toegankelijke manier over te brengen aan bewoners. Los van het Energie BespaarCafé besteed ik onder meer tijd aan het geven van allerlei workshops op duurzaamheidsgebied, het opleiden van energieambassadeurs en het houden van keukentafelgesprekken. Op lokaal niveau wil ik mijn steentje bijdragen om de opwarming van de aarde tegen te gaan en te beginnen de vraag naar fossiele brandstoffen te reduceren.”


COLLECTIEVE INKOOPACTIES Regelmatig organiseert ERH collectieve inkoopacties. Door samen in te kopen ontstaat er voordeel voor de bewoners: in de prijs, maar ook wordt het uitzoekwerk voor je gedaan en wordt de kwaliteit op basis van keurmerken e.d. gegarandeerd. Als energieambassadeur neemt Hans van Dijk deel aan de voorbereiding van diverse thema-avonden en kijkt hij kritisch mee bij het samenstellen van de collectieve inkoopacties van EnergieRijk Houten en de selectie van de leveranciers.

“Mijn interesse voor duurzaam wonen gaat al decennia terug. Ondertussen ben ik gepensioneerd en kan ik met mijn bouwkundige achtergrond inwoners van Houten helpen met de zoektocht naar verduurzaming. Met de juiste isolatie kun je je energieverbruik terugschroeven en veel geld besparen. In mijn eigen huis heb ik al heel wat gedaan aan isolatie en ventilatie en zo bereid ik mij langzaam voor op de eventuele installatie van een warmtepomp.”


WARMTESCANS In het warmtescanteam zijn vrijwilligers actief, die met korte trainingen zijn opgeleid om met infraroodcamera’s foto’s te maken van huizen en de uitkomsten te interpreteren. In groepjes trekken zij er bij de juiste omstandigheden op uit om op verzoek woningen te scannen. Zo wordt in kaart gebracht waar de isolatie van een huis niet op orde is of beter kan. Adri de Weijer werkt mee in het warmtescanteam (mannen en vrouwen) en doet hier samen met energieambassadeur Jessica Veen ook de coördinatie voor. Hij doet dit al vijf jaar (eerste jaren via De Hoeven Energie) met veel plezier:

“Nog steeds zie ik in de warmtescan-groep het enthousiasme van de mensen. En ook de leuke reacties van de bewoners bij wie we komen om een warmtescan te maken zorgen ervoor dat ik ’s winters nog altijd met veel plezier op pad ga. Toen ik hier aan begon was ik net opgehouden met werken (handhaver milieuwetgeving) en de combinatie van energie besparen, infrarood foto’s en samen iets nuttigs doen met buurtbewoners sprak mij aan.”


ORGANISATIE THEMA-AVONDEN

Door het jaar heen organiseert EnergieRijk Houten informatieavonden en workshops, bijvoorbeeld over energie besparen, isolatie, zonne-energie en ventilatie. In kleine teams bereiden vrijwilligers deze avonden inhoudelijk en organisatorisch voor. Hierbij kun je denken aan het vragen van sprekers, het opstellen van een draaiboek, het klaarzetten van de materialen en het ontvangen van de bezoekers op de avond zelf. Michael Baken: “Ik bezocht een workshop van ERH nadat ik hierover had gelezen in ’t Groentje. Die eerste kennismaking gaf een welkome ervaring op basis waarvan ik me aanmeldde om te helpen met hand- en spandiensten bij informatie-avonden. Wat EnergieRijk voor mij interessant maakt om mee te doen? Het is niet de technische kennis over isolatie, warmtepompen, zonnedaken. Dat kunnen anderen veel beter. Het gaat mij om het uitgangspunt dat we te gast zijn op deze aarde en we ons energiegebruik en bijgaand gedrag zullen moeten veranderen om op de aarde te kunnen blijven leven. Aan die transitie wil ik op lokaal niveau mijn steentje bijdragen. Samen iets realiseren en nadenken over mogelijke volgende aandachtspunten en acties door ERH."


WEBSITE EN BEELD Aad de Jonge beheert de technische kant van de website: "Ik zorg dat de software waarmee de website is gemaakt up to date blijft. Soms gaat het ook om het mogelijk maken van wensen zoals b.v. het realiseren van een kaart met daarop de EnergieVoorbeeldWoningen. Als hobbyfotograaf maak ik af en toe ook foto’s van de activiteiten van ERH. Wat ik mooi vind van ERH is dat het vooral door en voor bewoners is en dat het gaat over iets dat er toe doet!"


Naast de uitgelichte activiteiten en vrijwilligers gebeurt er nog veel meer bij EnergieRijk Houten door heel veel meer vrijwilligers. Kijk ook eens op de website bij CV-optimalisatie, warmtepomp fietstochten, de EnergieVoorbeeldWoningen en de wijkinitiatieven. Bovendien wordt EnergieRijk Houten bijgestaan door een betrokken, kundig en enthousiast bestuur. Regelmatig organiseert EnergieRijk Houten trainingen en cursussen, maar ook borrels en uitjes voor de vrijwilligers, die zo samen een hechte groep vormen, waarin nieuwkomers enthousiast ontvangen worden. Mee doen? Mail naar info@energierijkhouten.nl